Γκάγκα: Το οξυγόνο στα νοσοκομεία τελειώνει μέσα σε μία μέρα - Στο 88% η κάλυψη των ΜΕΘ

Γκάγκα: Το οξυγόνο στα νοσοκομεία τελειώνει μέσα σε μία μέρα - Στο 88% η κάλυψη των ΜΕΘ

Δραματική είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τις περιγραφές της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. Η Έκανε λόγο για αφόρητη πίεση και για κάλυψη των ΜΕΘ για περιστατικά Covid σε ποσοστό 88% σε ολόκληρη την επικράτεια. «Το οξυγόνο στα νοσοκομεία τελειώνει σε μία μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός. 

Όπως είπε η Μ. Γκάγκα, πλέον τα νοσοκομεία δέχονται αφόρητη πίεση, ενώ είναι ενδεικτικό ότι από τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες για χορήγηση οξυγόνου, οι δεξαμενές αδειάζουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

«Σε μια φυσιολογική περίοδο, το οξυγόνο σε ένα νοσοκομείο τελείωνε σε δύο εβδομάδες, τώρα τελειώνει σε μία ημέρα. Τα περιστατικά πλέον νοσούν πολύ βαριά», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. 

Στο «βαθύ κόκκινο» οι 24 περιφερειακές ενότητες

 

Σήμερα 3.363 ασθενείς νοσηλεύονται και είναι αναμενόμενο να υπάρχουν πολύ περισσότεροι που χρειάζονται διασωλήνωση. Η κάλυψη των ΜΕΘ-Covid είναι στην επικράτεια 88% και στη Θεσσαλονίκη 97%.

Οι 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι στο «βαθύ κόκκινο», σύμφωνα με τον νέο επιδημιολογικό χάρτη και είναι ξεκάθαρη η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Σήμερα, έχουμε περισσότερα από 47.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, το ένα στα τέσσερα είναι στην Αττική και πάνω από 7.500 στη Θεσσαλονίκη.

Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδας, καταδεικνύει και ο νέος χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Με «βαθύ κόκκινο» χρωματίστηκε σχεδόν όλη η χώρα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παραμένει τις τελευταίες 14 ημέρες, στην κόκκινη κατηγορία ως προς τον δείκτη κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό, με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται στο «κόκκινο» με εξαίρεση την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και την Κρήτη που βρίσκονται ένα βήμα πριν το «κόκκινο», δηλαδή στο «πορτοκαλί».