7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Ινδονησία : Γιατροί μολύνονται με Covid-19 παρά τον εμβολιασμό τους με το κινεζικό σκεύασμα Sinovac

Γιατροί μολύνονται με Covid-19 παρά τον εμβολιασμό τους με το κινεζικό σκεύασμα Sinovac
Shutterstock

Πάνω από 350 Ινδονήσιοι γιατροί έχουν μολυνθεί με COVID-19 παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Sinovac και δεκάδες έχουν νοσηλευθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα κάποιων εμβολίων εναντίον πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

Οι περισσότεροι από τους γιατρούς ήταν ασυμπτωματικοί και βρίσκονταν σε απομόνωση στο σπίτι τους, δήλωσε ο Μπαντάι Ισμόγιο, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών στην επαρχία Κουντούς στην Κεντρική Ιάβα, αλλά δεκάδες βρίσκονταν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και μειωμένα επίπεδα οξυγόνου.

Η Κουντούς βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας που θεωρείται ότι οφείλεται στο πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που έχει οδηγήσει την πληρότητα των νοσοκομειακών κλινών σε άνω του 90% στην περιοχή αυτή. Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στην Ινδονησία, που χαρακτηρίστηκαν ομάδα στην οποία δόθηκε προτεραιότητα, ήταν μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν πρώτοι όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία τον Ιανουάριο.

Σχεδόν όλοι έλαβαν το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε η κινεζική εταιρία Sinovac, σύμφωνα με την Ινδονησιακή Ένωση Ιατρών (IDI).

Ενώ ο αριθμός των Ινδονήσιων υγειονομικών εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους λόγω της COVID-19 έχει μειωθεί σημαντικά --από τους 158 θανάτους τον Ιανουάριο στους 13 αυτόν τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία από την οργάνωση LaporCOVID-19-- ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας λένε ότι οι νοσηλείες στην Ιάβα αποτελούν αιτία ανησυχίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (στην Κουντούς) άρα δεν αποτελεί έκπληξη που η λοίμωξη παρά τον εμβολιασμό (breakthrough infection) είναι υψηλότερη από πριν διότι όπως γνωρίζουμε η πλειονότητα των υγειονομικών εργαζομένων στην Ινδονησία έλαβε το Sinovac, και ακόμα δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό είναι στον πραγματικό κόσμο έναντι της παραλλαγής Δέλτα», δήλωσε ο Ντίκι Μπάντιμαν, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας.

Αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες εξάρσεις στην Ασία, με πάνω από 1,9 εκατ. κρούσματα και 53.000 θανάτους, η Ινδονησία έχει πληρώσει υψηλό τίμημα σε ό,τι αφορά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, με 946 θανάτους.

Πολλοί πλέον νιώθουν κόπωση από την πανδημία και υιοθετούν μια ολοένα και πιο χαλαρή προσέγγιση στα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά τον εμβολιασμό τους, δήλωσε η Λένι Εκαουάτι, από την οργάνωση LaporCOVID-19, που συγκεντρώνει στοιχεία για την πανδημία. «Αυτό το φαινόμενο προκύπτει αρκετά συχνά αυτές τις ημέρες, όχι μόνο εντός της κοινότητας αλλά και στους υγειονομικούς εργαζομένους», δήλωσε. «Πιστεύουν ότι επειδή είναι εμβολιασμένοι, είναι και ασφαλείς».

Ωστόσο καθώς ταυτοποιούνται περισσότερες περιπτώσεις του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στο τέταρτο πολυπληθεστέρο κράτος του κόσμου, τα στοιχεία αρχίζουν να αποτυπώνουν μια διαφορετική εικόνα.

Σε όλη την Ινδονησία, τουλάχιστον πέντε γιατροί και ένας νοσηλευτής έχασαν τη ζωή τους λόγω της COVID-19 παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την οργάνωση συγκέντρωσης δεδομένων για την πανδημία, αν και ένας εξ αυτών είχε λάβει μόνο μία δόση.

Πηγή: Reuters