Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στην Μόρια ζητάμε εκκένωση των παιδιών, όπως κάνουμε σε εμπόλεμες ζώνες

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Στην Μόρια ζητάμε εκκένωση των παιδιών, όπως κάνουμε σε εμπόλεμες ζώνες

Έκκληση για άμεση μετακίνηση των παιδιών αλλά και του γυναικείου πληθυσμού από τη συγκεκριμένη προσφυγική δομή της Μόριας απηύθυνε ο διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης, κάνοντας λόγο για κατάσταση που έχει φτάσει στο αδιαχώρητο γιατί δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», ο κ. Βεΐζης ανέφερε ότι πολλά παιδιά στη Μόρια αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, έχουν σημειωθεί απόπειρες αυτοκτονίας καθώς και κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Όπως είπε «υπάρχει μία τουαλέτα για 70 άτομα, απαιτούνται 2-3 ώρες αναμονής για να λάβουν οι πρόσφυγες το συσσίτιο τους, ενώ η παιδιατρική τους κλινική που βρίσκεται έξω από τη δομή καθημερινά δέχεται 100 παιδιά που νοσούν από δερματικές ασθένειες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροια, οι οποίες οφείλονται στις κακές συνθήκες διαβίωσης».

«Η έκκληση για εκκένωση του καταυλισμού από τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θυμίζει εκκλήσεις σε εμπόλεμες ζώνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση στη Μόρια πλέον δεν περιγράφεται», καθώς στον καταυλισμό συνολικά διαμένουν περισσότερα από 9.000 άτομα (εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες και παιδιά), όταν οι υποδομές είναι για 3.000 ανθρώπους.

Ο κ. Βεΐζης υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο αδιαχώρητο γιατί δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. Όπως επεσήμανε υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων για χορήγηση ασύλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να δώσουν την πρώτη προσωπική τους συνέντευξη για άσυλο τον Νοέμβριο 2019», υποστήριξε ο κ. Βεΐζης.