Γιατί το Κίεβο έριξε «πόρτα» στον Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Γιατί το Κίεβο έριξε «πόρτα» στον Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Ο Ζελένσκι, έχοντας εξελιχθεί στο πρόσωπο των ημερών παγκοσμίως, φροντίζει να δείχνει σε κάθε ευκαιρία την επικοινωνιακή ισχύ που διαθέτει πλέον, λόγω της προβολής και του πολιτικού κεφαλαίου που εξασφαλίζει μία συνάντηση μαζί του. Παρά την επιθυμία του Γερμανός πρόεδρος να επισκεφτεί το Κίεβο και να συναντηθεί μαζί του, ο Ζελένσκι κατέστησε σαφές πως δεν ξεχνάει ότι έχει συμβεί στο παρελθόν.

Μπορεί ο Βάλτερ Σταϊνμάιερ να αναγνώρισε ως λάθος τη συμβολή του στην οικοδόμηση μίας εταιρικής σχέσης μεταξύ του Βερολίνου και της Μόσχας τα τελευταία 20 χρόνια, όμως αυτή η παραδοχή δεν έπεισε το Κίεβο. Ακόμα και οι προτάσεις για παραπομπή του Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας σε ειδικό δικαστήριο για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου δεν άλλαξε τη γνώμη της κυβέρνησης Ζελένσκι, που προτίμησε να κοιτάζει τι έχει κάνει ο Στάινμαïερ, παρά το τι δηλώνει.

Ειδικότερα, η συμβολή του Σταίνμαïερ στη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nordstream 2 τον έχει μετατρέψει σε «κόκκινο πανί» για την ουκρανική ηγεσία. Ο Nord Stream 2, παρακάμπτοντας την Ουκρανία για την προμήθεια φυσικού αερίου, θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ τα έσοδα του Κιέβου και να διαβρώσει το κύρος της ως διαμεσολαβητικό κράτος.

Όπως ο αντίπαλός του Βλαντιμίρ Πούτιν, προγραμματίζει προσεκτικά τις διπλωματικές επαφές του, ο Ζελένσκι προσπαθεί να δώσει το δικό του στίγμα στις διεθνείς σχέσεις. Ενδεχομένως δεν έχει πειστεί πως ο Στάινμαϊερ έχει διαρρήξει οριστικά τις στενές σχέσεις του με τη Μόσχα και το ευρύ δίκτυο που είχε αναπτύξει με τη ρωσική ηγεσία. Αλλά ο Ζελένσκι, σε κάθε περίπτωση, θέλει να καταστήσει σαφές πως δεν ξεχνάει το παρελθόν του κάθε πολιτικού. Ειδικότερα, καθώς πλέον ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί να εκμαιεύσει παραχωρήσεις από κάθε επικεφαλής χώρας, με την οποία συνομιλεί, βιώνοντας τον νυν υπέρ αγώνα για την πατρίδα του.