ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Πολωνία: Για τον πρόεδρο Α. Ντούντα, το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ «δεν έχει κριθεί οριστικά»

Για τον πρόεδρο Α. Ντούντα, το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ «δεν έχει κριθεί οριστικά»

Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως οι εκλογές στη χώρα αυτή δεν έχουν ακόμη «κριθεί οριστικά», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Σημειώνεται ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν μεγέθυνε το εύρος της νίκης του χθες, καθώς επικράτησε στην Τζόρτζια — είναι η πρώτη φορά που επικρατεί Δημοκρατικός υποψήφιος στη συντηρητική πολιτεία του αμερικανικού νότου έπειτα από 28 χρόνια — και μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις ελπίδες του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα μπορέσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα με προσφυγές στη δικαιοσύνη και ανακαταμετρήσεις.

«Η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει ακόμη», δήλωσε εντούτοις ο Ντούντα, κατά τον πολωνικό ειδησεογραφικό ιστότοπο niezalezna.pl.

«Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο πρόεδρος, αλλά το ζήτημα αυτό δεν έχει κριθεί οριστικά», πρόσθεσε ο Πολωνός πρόεδρος κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που οργάνωσε η δεξιά εφημερίδα Gazeta Polska.

Η ανάδειξη του Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ ίσως φέρει σε δύσκολη θέση τη Βαρσοβία, που βάσιζε πολλά στην καλή σχέση της με την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζονται τα τελευταία χρόνια ολοένα πιο τεταμένες, εξαιτίας διενέξεων για θέματα που άπτονται των δημοκρατικών αξιών.

Κατά τη διάρκεια άλλωστε της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάιντεν κατηγόρησε, υπόψιν, τον Τραμπ ότι υποστηρίζει αυταρχικούς ηγέτες σε διεθνές επίπεδο, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, ονομαστικά στην Πολωνία.

Ο Ντούντα ανέφερε πως δεν περιμένει ότι αν αναλάβει νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα για την Πολωνία, αλλά σημείωσε ότι μπορεί να εκφράζονται πολύ διαφορετικές απόψεις από πλευράς Βαρσοβίας απ’ ό,τι στην Ουάσινγκτον, αφού οι Δημοκρατικοί κατ’ αυτόν είναι «φιλελεύθερο-αριστερό» κόμμα.

«Για χρόνια, στην Πολωνία κυβερνά η συντηρητική παράταξη και υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές σε πολλά ζητήματα», είπε, επομένως «πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ίσως υπάρξουν ιδεολογικές και πολιτικές διενέξεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ