Για «σοκ» κάνει λόγο ο γαλλικός Τύπος μετά την νίκη της M. Le Pen

Για «σοκ» κάνει λόγο ο γαλλικός Τύπος μετά την νίκη της M. Le Pen

«Σοκ». Αυτή είναι η λέξη που φιγουράρει σε αρκετά πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου που προσπαθεί να κατανοήσει το εκλογικό αποτέλεσμα του Α' γύρου των περιφερειακών εκλογών που ανέδειξαν σε μεγάλο νικητή το Γενικό Μέτωπο της Marine Le Pen.

«Σοκ» είναι ο τίτλος που χρησιμοποιούν η le Figaro  και η Humanite ενώ η Liberation με τίτλο «Πλησιάζει» προειδοποιεί ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών σε 18 μήνες και σχολιάζει πως παρόλο που η Αριστερά αντιστάθηκε καλύτερα απ' ότι αναμένονταν, το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο σε τουλάχιστον έξι περιφέρειες προκαλώντας σπαζοκεφαλιά στον πολιτικό κόσμο μέχρι τον επόμενο γύρο.

Η «Le Parisien» γράφει πως το Εθνικό Μέτωπο είναι προ πυλών της εξουσίας και παρουσιάζει το αποτέλεσμα ως προσωπική νίκη της Marin Le Pen και της ανιψιά της Marion Marechal – Le Pen οι οποίες κέρδισαν περισσότερο από το 40% των ψήφων στη Βόρεια και τη Νοτιοανατολική Γαλλία.

Η «L'Ardennais» κάνει λόγο για ιστορική νίκη του Εθνικού Μετώπου στις Αρδέννες όπου ο υποψήφιος του, Florian Philippot, συγκέντρωσε το 38,54 των ψήφων.

Η «L'Union» στο πρωτοσέλιδο της παρουσιάζει το Εθνικό Κόμμα ως το πρώτο κόμμα στην Γαλλία. Σε λεζάντα γράφει πως το κόμμα της Le Pen βρίσκεται μπροστά από την Δεξιά και από την Αριστερά που καταρρέει.   

Η «La Provence» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για κατάσταση εκτατής ανάγκης μετά την μεγάλη νίκη της Marion Le Pen που συγκέντρωσε το 40,55% των ψήφων.

 

Η «Var – matin» καλεί τους ψηφοφόρους να ενωθούν όλοι κατά του Εθνικού Μετώπου και ειδικότερα κατά της υποψηφία του την Marion Marechal – Le Pen.

 

 Με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων το Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει κατά μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξης του 28,6% όταν στις εκλογές του 2010, είχε συγκεντρώσει μόλις το 11%.