Γερμανία: Μικρότερη από την αναμενόμενη η ανάκαμψη των εξαγωγών

Γερμανία: Μικρότερη από την αναμενόμενη η ανάκαμψη των εξαγωγών

Οι γερμανικές εξαγωγές ανέκαμψαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, καθώς η ζήτηση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα παρά την άρση των μέτρων περιορισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει το Reuters.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9% τον Μάιο σε προσαρμοσμένους όρους, αφού είχαν υποχωρήσει 24% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 13,5% στις εξαγωγές σε προσαρμοσμένους όρους.

Τον Μάιο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,5% σε μηνιαία βάση. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, τον μήνα πριν από την επιβολή των περιορισμών, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 26,8% και οι εισαγωγές κατά 18,2%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ σε ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Μάιο.

«Σε προηγούμενες κρίσεις, η γερμανική οικονομία μπορούσε πάντα να υπολογίζει στις εξαγωγές για την ανάκαμψή της» δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές προς την Ασία είχαν βοηθήσει τη Γερμανία να ανακάμψει από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008. «Αυτή τη φορά, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο για να τονωθεί η ανάπτυξη», είπε, αναφερόμενος στην κυβερνητική βοήθεια. «Αν αυτό πετύχει, ο κορονοϊός θα έχει υπάρξει σημαντικός μοχλός για την επίτευξη, επιτέλους, ενός πιο ισορροπημένου μοντέλου ανάπτυξης για τη γερμανική οικονομία».