Γερμανία: Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει με πραγματισμό τους χρηματοοικονομικούς δεσμούς με το Λονδίνο

Γερμανία: Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει με πραγματισμό τους χρηματοοικονομικούς δεσμούς με το Λονδίνο

Ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι «ανησυχεί βαθιά» για την έλλειψη προόδου στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, δεδομένης της έντονης εξάρτησης των γερμανικών επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση μέσω του χρηματοοικονομικού κέντρου του Λονδίνου.

Το Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, κινδυνεύει όμως να αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από την Ένωση όταν λήξει η μεταβατική συμφωνίας της Βρετανίας για το Brexit στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία και η ΕΕ έχουν μπει σε φάση εντατικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, παρόλο που η πρόσβαση της ΕΕ σε χρηματοοικονομικές εταιρείες στη Βρετανία εξετάζεται ξεχωριστά από τις Βρυξέλλες.

«Οι γερμανικές επιχειρήσεις, απ’ όσο γνωρίζω, βασίζονται μαζικά στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που προσφέρει το Λονδίνο, και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να διατηρήσουμε τον πραγματισμό μας, ό, τι και να συμβεί», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιεργκ Κούκιες. «Αυτή τη στιγμή όμως ανησυχούμε βαθιά για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υφυπουργός δήλωσε πως ό, τι και να γίνει «υπάρχει μεγάλο βάθος και ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και της Βρετανίας και δεν θα καταλήξουμε σε έχθρα. Είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό».

Η ΕΕ επιταχύνει τις εργασίες για την Ένωση των Κεφαλαιαγορών (CMU) ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το Λονδίνο και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για την ανάκαμψη από τον Covid-19, ένα έργο πέντε ετών, που δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

Η Γερμανία βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο και ο Κούκιες δήλωσε ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών θα συμφωνήσουν τον Δεκέμβριο σε έναν «πολύ ξεκάθαρο δρόμο» για την εφαρμογή των νέων μέτρων σχετικά με την CMU, που προτάθηκαν τον προηγούμενο μήνα.