8ος χρόνος, ημέρα 2397η
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Γεωργαντάς: Πάνω από 90% η εμβολιαστική κάλυψη για τους άνω των 60 ετών

Γεωργαντάς: Πάνω από 90% η εμβολιαστική κάλυψη για τους άνω των 60 ετών
Φωτογραφία αρχείου

Στο θέμα των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω, αλλά και στην επέκταση των ηλεκτρονικών εφαρμογών στη σχέση των πολιτών με το δημόσιο, αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μετά τις 30 Νοεμβρίου που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος στη Βουλή για όσους έχουν γεννηθεί έως 31-12-1961, έχουμε (στοιχεία μέχρι το Σάββατο 15/1) 220.000 συμπολίτες μας που είτε εμβολιάστηκαν, είτε έχουν προγραμματίσει και για σήμερα ακόμα τον εμβολιασμό τους», όπως ανέφερε.

«Ο λόγος για τον οποίο υπήρξε η συγκεκριμένη υποχρεωτικότητα ήταν με βάση τα δεδομένα, από τα οποία προκύπτει ξεκάθαρα ότι το 90% όσων βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι άνω των 90 ετών και όσων στη συνέχεια διασωληνώνονται», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

«Οπότε ήταν αναγκαίο να υπάρχει ένα επιπλέον μέτρο για να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους και νομίζω ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει πετύχει. Στις 220.000 που προανέφερα είναι και 15.000 συμπολίτες μας που έχουν κάνει αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό και μέχρι να εμβολιαστούν δεν θα τους επιβληθεί πρόστιμο», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Αρχικά και πριν την ανακοίνωση των μέτρων, είχαμε 26.000 αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό και μετά την ανακοίνωσή τους, το νούμερο εκτινάχθηκε στις 75.000 αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό και ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 60.000», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, σημειώνοντας πως 60 χώρες χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και μπορούν όσοι εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό να συμπληρώσουν την τρίτη αναμνηστική δόση στη χώρα μας. Ανέφερε δε ο κ. Γεωργαντάς πως δέκα είναι τα εμβόλια που αναγνωρίζονται από την εθνική επιτροπή εμβολιασμού και μπορεί κάποιος να τα αναγνωρίσει και να τα καταχωρήσει στο σύστημα επισκεπτόμενος ένα ΚΕΠ.

Ακολούθως ο ίδιος σημείωσε πως 567 εκατομμύρια ήταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο το 2021, κάνοντας σύγκριση με τις 8,8 εκατομμύρια συναλλαγές των πολιτών που είχαν γίνει το 2018.

Τέλος, ο κ. Γωεργαντάς δήλωσε πως μέσα στη χρονιά τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου θα έχουμε την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.