Γέμισαν από κόσμο εστίαση και καφετέριες πρώτη μέρα επαναλειτουργίας τους

Γέμισαν από κόσμο εστίαση και καφετέριες πρώτη μέρα επαναλειτουργίας τους

Σε καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες ξεχύθηκαν οι πολίτες από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα, με την  επαναλειτουργία της εστίασης μετά το lockdown των έξι μηνών. Καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια υποδέχτηκαν ξανά πελάτες, ενώ μέχρι και το βράδυ παρέμεναν γεμάτα τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, όπου είναι συγκεντρωμένα καταστήματα εστίασης και καφετέριες, όπως Μοναστηράκι, Κολωνάκι, Σύνταγμα, με τον κόσμο να κατακλύζει τα τραπεζάκια.

Ίδιες εικόνες σε Βύρωνα, Βαρνάβα, Παγκράτι, αλλά και στις παραλιακές περιοχές, όπου ο κόσμος είχε κάνει κράτηση τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακοίνωση ότι ανοίγουν στις 3 Μαϊου τα μαγαζιά.

Στα περισσότερα μέρη οι καταστηματάρχες τήρησαν - όπως φαίνεται - το πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, ενώ μέχρι έξι άτομα μπορούν να καθίσουν σε κάθε τραπέζι, πάνω στο οποίο πρέπει να υπάρχει ένα απολυμαντικό.

Τα μέτρα είναι αυστηρά καθώς στα μαγαζιά δεν υπάρχει μουσική. Παράλληλα, όλοι οι εργαζόμενοι φορούν τις μάσκες τους.

Τι προβλέπεται για τη λειτουργία της εστίασης

Τα μέτρα τηρούνταν αυστηρά. Εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering - πλην φοιτητικών εστιατορίων-, κ.α. άνοιξαν:

- με ωράριο λειτουργίας έως τις 22:45 – καθώς από σήμερα οι περιορισμοί κυκλοφορίας θα ξεκινούν από τις 23:00

- χωρίς μουσική και

- αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, μόνο για καθήμενους

Υγειονομικοί κανόνες

– Το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να κάνει self test δύο φορές την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος καλείται να παραστεί εκτάκτως στο χώρο εργασίας ο διαγνωστικός έλεγχος δύναται να διενεργείται και αυθημερόν. Η διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων γίνεται μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ενώ το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να δηλώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.self-testing.gov.gr ακολουθώντας τα σχετικά βήματα.

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων από 90 εκατοστά μέχρι 1,80 μ. κατά περίπτωση και τήρηση κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων/συναθροίσεων/ δεξιώσεων.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, όχι όμως τα μπαρ.

Κατ? εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, μπαρ, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού, τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και οι κανόνες υγιεινής.

Κλειστά παραμένουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, clubs, μουσικές σκηνές, μπουάτ και χώροι δεξιώσεων.

Τα μέτρα είναι αυστηρά καθώς στα μαγαζια δεν υπάρχει μουσική. Παράλληλα, όλοι οι εργαζομενοι φορούν τις μάσκες τους.

Στις 23:00 ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας, που σημαίνει πως το ωράριο λειτουργίας στα κέντρα είναι μέχρι τις 22:45.

Πολλά καταστήματα, πάντως, άνοιξαν από 07:00, με τους ιδιοκτήτες να δηλώνουν αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες, καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξε σημαντική οικονομική επιβάρυνση.