Γαλλία: Να προετοιμαστούμε για το σενάριο να μην επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit

Αν και έχει καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προετοιμαστούν για το σενάριο «μη επίτευξης συμφωνίας»: Αυτό θα ειπωθεί στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα, όπως ανέφερε μια πηγή από το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Ενώ απομένουν 9 μήνες μέχρι την ημερομηνία που η Βρετανία έχει προγραμματίσει να εγκαταλείψει την ΕΕ, υπάρχει αρκετή ασάφεια σχετικά με τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ένωση, μετά το Brexit.

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, ειδικά στο θέμα πώς να αποφευχθεί το σενάριο του «σκληρού συνόρου» μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, η ΕΕ δεν μπορεί να καταλήξει στη σύναψη μιας συνθήκης για το «διαζύγιο» με τη Βρετανία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

«Όλοι συμφωνούν ότι το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας ισοδυναμεί με άσχημα νέα» επισήμανε ο αξιωματούχος των Ηλυσίων σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 28ης-29ης στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας σημείωσε επίσης ότι οι ηγέτες στη Σύνοδο θα μεταφέρουν στην Τερέζα Μέι ότι παρά τις προόδους στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, βασικά σημεία παραμένουν αναπάντητα κι ότι, από τη στιγμή που ο χρόνος τρέχει, είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία.

«Δεν είναι ό,τι εμείς θέλουμε, δεν είναι ό,τι οι Βρετανοί θέλουν» πρόσθεσε ο ίδιος. «Ούτε πρόκειται για την πιθανότερη επιλογή. Ωστόσο, πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό με σοβαρότητα, διότι θα ήταν ανεξήγητο για εμάς, και στις δύο πλευρές, να πούμε στους επενδυτές μας και τις επιχειρήσεις μας ότι δεν έχουμε προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο».

Στην Κοπεγχάγη, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι το Brexit θα μπορούσε να γίνει χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

«Είναι η πρώτη φορά που λέμε ξεκάθαρα στους Βρετανούς ότι μπορεί να ολοκληρώσουμε (την όλη διαδικασία) με το χειρότερο σενάριο, να μην υπάρχει συμφωνία» τόνισε ο Ράσμουσεν ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η κατάσταση παρουσιάζεται σε ηπιότερους τόνους: οι ηγέτες των 27 κρατών μελών, που θα απομείνουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2019, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι δεν έχει σημειωθεί καμία σημαντική πρόοδος στο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία.

Στο έγγραφο αναφέρεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί εκ νέου τα κράτη μέλη, τους θεσμούς της ΕΕ και όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να είναι έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα και όλες τις εκβάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ