Γ. Ζαββός: Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν ξεσπιτώνει

Γ. Ζαββός: Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν ξεσπιτώνει

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε μια αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια προχώρησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ξεκαθαρίζοντας ότι το εν λόγω σχέδιο δεν ξεσπιτώνει. Εξ ου κιόλας χαρακτήρισε ανερμάτιστη τη σχετική φιλολογία εξηγώντας ότι ο νέος νόμος διασφαλίζει τα συμφέροντα των ευσυνείδητων δανειοληπτών με δυνατότητες εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, μέσω της ευελιξίας, των εργαλείων, της τεχνογνωσίας και της απαλλαγής των ειδικών διαχειριστών από τις δεσμεύσεις των τραπεζών.

«Οι άκριτα διακινούμενες φημολογίες ότι ο Ηρακλής ξεσπιτώνει όχι μόνο είναι ανερμάτιστες και αντίθετες σε οποιαδήποτε πραγματικότητα λειτουργίας μίας νέας σημαντικής αγοράς με σκοπό την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά κυρίως ο “Ηρακλής”  ευνοεί τον έλληνα φορολογούμενο που υπέφερε επί μία 10ετία και δεν μπόρεσε να βρει τη στοιχειώδη ρευστότητα για το νοικοκυριό ή την επιχείρησή του», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών. 

Επί της ουσίας υπογράμμισε ότι μέσω του σχεδίου ανοίγει ο δρόμος ώστε να αφαιρεθούν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες, οι οποίες πάντως σύμφωνα με τον Υπουργό θα πρέπει επιτελέσουν πλέον το ρόλο τους για την παροχή «φθηνής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Ζαββό οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων σ και μεγαλύτερη ευελιξία διαπραγμάτευση.  «Άρα δεν έχει λόγο να εκβιάσει λύσεις ή να τρομοκρατήσει, αλλά ξέρει ότι είναι συμφέρον να βρει λύση με τον δανειολήπτη, να βρει βιώσιμη συναίνεση», εξήγησε χαρακτηριστικά. 

Ειδική αναφορά στα πράσινα δάνεια, αυτά που εξυπηρετούνται κανονικά, διευκρινίζοντας ότι ο «Ηρακλής» επιτρέπει να μεταβιβαστούν κι άυτά, αλλά όπως είπε δεν αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο.  Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη  λάβει ήδη την ψήφο εμπιστοσύνης όλων των ευρωπαϊκών οργάνων, την ώρα που οι 4 συστημικές τράπεζες υπογράμμισαν ότι θα συμμετάσχουν με σχήματα που υπερβαίνουν τα 30 δις ευρώ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.