Γ. Στόλτενμπεργκ: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Γ. Στόλτενμπεργκ: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος «που σημαίνει αυτομάτως ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ», χαιρέτισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη, και  χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης. 

«Αυτό σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη συνεισφέρουν σε αποστολές και βοηθούν πολύ στη διατήρηση ασφαλούς εναερίου χώρου στο Μαυροβούνιο, και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά πολεμικά σκάφη αποτελούν ένα πολύτιμο κρίκο της αλυσίδας του ΝΑΤΟ.

«Όλη αυτή η συνεισφορά κρατά την Ελλάδα ισχυρή αλλά και το ΝΑΤΟ ισχυρό» είπε ο Γ. Στόνλτεμπνεργκ και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

«Συζητήσαμε τις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο. Αυτό έχει προεκτάσεις για τη δική μας ασφάλεια, άρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από κοινού» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Επισήμανε επίσης, ότι «η συμμαχία μας αποτελεί μια αποτελεσματική πλατφόρμα διαλόγου, όπου σύμμαχοι από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συνέρχονται καθημερινά για να συζητήσουν ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα ή ακανθώδη είναι κάποια εξ αυτών. Αυτό συμβαίνει γιατί γνωρίζουμε πόσο ισχυρότεροι είμαστε αν ενώνουμε δυνάμεις. Η συμμαχία μας είναι ισχυρή γιατί είμαστε αλληλέγγυοι ο ένας προς τον άλλο. Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «για τη σημαντική και άοκνη προσπάθειά σας και την υποστήριξη προς την συμμαχία μας».