Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα συμμάχους και Ευρωπαίους για Τουρκία

Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα συμμάχους και Ευρωπαίους για Τουρκία

Μετά τις άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, με τις οποίες ο Tayyip Erdogan προειδοποίησε Ελλάδα και Κύπρο να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, έντονη είναι η αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση από τις απαράδεκτες απειλές Erdogan και την ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων». Καλεί, παράλληλα, την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κίνδυνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει πως οι απειλές του τούρκου προέδρου «αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Erdogan στη χώρα μας» ενώ, τέλος, καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"». 

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου:

«Οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση.

Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Καλούμε την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"».

Η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα ενώ λάδι στη φωτιά έριξε σήμερα και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Συγκεκριμένα, ο Tayyip Erdogan μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να θεωρεί ότι η Τουρκία δεν παρατηρεί «τις έρευνες ανοιχτά της Κύπρου και τις οπορτουνιστικές κινήσεις στις βραχονησίδες του Αιγαίου». Μάλιστα, προειδοποίησε να μην γίνουν λανθασμένες κινήσεις.

Ωστόσο αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό. Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: ότι υπήρξε κάποιου είδους "προσέγγιση" (σ.σ του τουρκικού με το ελληνικό σκάφος).