Γ. Γεραπετρίτης: Μεγάλη ώθηση της οικονομίας το 2021- Κανένα νέο lockdown

Γ. Γεραπετρίτης: Μεγάλη ώθηση της οικονομίας το 2021- Κανένα νέο lockdown

Για μείγμα μέτρων σε ρόλο «γέφυρας» μέχρι το φθινόπωρο, εν αναμονή μιας πολύ μεγάλης ώθησης της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη το 2021, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι αναγκαίο ένα νέο lockdown στο μέλλον, εξηγώντας τους λόγους.

Σε συνέντευξή του στον Alpha ο υπουργός τόνισε ότι η κατάσταση με την πανδημία είναι «η ελληνική κυβέρνηση έβαλε πάνω απ’ όλα τη δημόσια υγεία» και πως είναι προφανές «ότι τα μεγάλα κέρδη που αποκομίσαμε, θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε ένα σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας - και αυτό πράττουμε».

Στο ερώτημα τι άλλαξε και δεν θα γίνει ξανά lockdown, ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε:

- Πρώτον έχει αλλάξει η δική μας κοινωνική συμπεριφορά υπό την έννοια ότι όλοι έχουμε πολύ μεγαλύτερη κατανόηση του φαινομένου. Τηρούμε κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, τηρούμε κατά βάση τους κανόνες ατομικής υγιεινής, είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις ευάλωτες κατηγορίες.

- Δεύτερο, έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ την παραγωγική μας δύναμη σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία: ήδη βρισκόμαστε κοντά στο διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας: από 557 που είχαμε, έχουμε φθάσει υπέρ των 1.000. Πράγμα το οποίο σημαίνει», εξήγησε, «ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη χωρητικότητα για να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε επιδημιολογική έξαρση.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας επιθυμεί κλειστή αγορά, κλειστές επιχειρήσεις συνολικά επιδοτούμενες από το κράτος, μια νεκρή οικονομία η οποία να χρηματοδοτείται από την ελληνική Πολιτεία, δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους» και χαρακτήρισε το σχέδιο του «ερασιτεχνικό». 

Στην παρατήρηση, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο για περαιτέρω χρηματοδότηση, όπου διαπιστωθεί σχετική ανάγκη, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «υπάρχει μια προσέγγιση, η οποία είναι εξαιρετικά δυναμική. Παρακολουθούμε τα γεγονότα και παρεμβαίνουμε δυναμικά όποτε υπάρχει ένα συγκεκριμένο κενό».

«Ο συνδυασμός της ισχυρής εργασίας, δηλαδή της διατήρησης των θέσεων εργασίας μέσω του νέου προγράμματος βραχυχρόνιας ενίσχυσης, σε συνδυασμό με την αναστολή όσων επιχειρήσεων θα παραμένουν κλειστές, με τη δυναμική παρέμβαση και στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών, είναι ένα μείγμα το οποίο θα μας κρατήσει ως ‘γέφυρα’ μέχρι το φθινόπωρο, αναμένοντας ότι θα έχουμε μια πολύ μεγάλη ώθηση της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη το 2021», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.