Γ. Γεραπετρίτης: Αφαίρεση βαθμών σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας

Γ. Γεραπετρίτης: Αφαίρεση βαθμών σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας

Τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των επαφών του με τους αξιωματούχους της UEFA και της FIFA.

Η κυβέρνηση έδρασε αστραπιαία για να υπάρξει επανεκκίνηση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως σκοπός ήταν η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ομοσπονδιών στον χώρο του ποδοσφαίρου, κάτι που συνέβη μετά από μια σειρά επαφών με τεχνικά κλιμάκια αλλά και τον πρόεδρο της UEFA.

Στο εξής, η UEFA θα παράσχει την τεχνογνωσία της προς την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των παθογενειών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός είναι η αναδιοργάνωση του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας αλλά και η αντιμετώπιση της βίας και της χειραγώγησης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θα αποτυπωθούν σε ένα μνημόνιο συναντίληψης που θα υπογραφεί από τον πρόεδρο της UEFA και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η UEFA θα κάνει τις προτάσεις της αλλά η ελληνική πολιτεία είναι εκείνη που θα νομοθετήσει.

Σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι θα πρέπει να απαγορεύεται και πώς θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους θα μπορεί να αποδεικνύεται.

Όταν αποδειχθεί παραβίαση της πολυϊδιοκτησίας θα υπάρχουν σαφείς κυρώσεις όπως είναι ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δήλωσε. Μάλιστα, εξήγησε ότι για τις ομάδες που εμπλέκονται θα επιβάλλεται μείωση βαθμών ανά αγώνα με αποτέλεσμα να φτάνουν σε αρνητική βαθμολογία και να πέφτουν κατηγορία.

Για την περίπτωση ΠΑΟΚ και Ξάνθης ωστόσο, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι το πόρισμα της ΕΕΑ είναι γνωμοδοτικό και δεν έχει τελεσιδικήσει.