Φθηνή «πράσινη» ενέργεια ή ανθρώπινα δικαιώματα; Το πρώτο σοβαρό δίλημμα του Μπάιντεν

Φθηνή «πράσινη» ενέργεια ή ανθρώπινα δικαιώματα; Το πρώτο σοβαρό δίλημμα του Μπάιντεν

Τη Δευτέρα που μόλις μας πέρασε, έφθασε στον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Jake Sullivan μία επιστολή από τον πρόεδρο της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εργατικών ενώσεων των Η.Π.Α., της A.F.L. – C.I.O. Το μήνυμα της επιστολής ήταν απόλυτα ξεκάθαρο. Ο Richard Trumka ζήτησε από τον Sullivan, και κατ’ επέκταση από τον πρόεδρο, την απαγόρευση της εισαγωγής στις Η.Π.Α. των panels που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή ενέργεια και κατασκευάζονται με χρήση πολυκρυσταλλικού πυριτίου που παράγεται στην αυτόνομη κινεζική επαρχία του Xinjiang.

Ο Trumka θύμισε στον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας πως στο Xinjiang είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια μία εκστρατεία καταπίεσης των κατοίκων της περιοχής που ονομάζονται Ουιγούροι και είναι κυρίως Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Μέρος της εκστρατείας αυτής, σύμφωνα με πολλές διεθνείς οργανώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και τα περισσότερα μέλη της Διοίκησης Biden, είναι ο εξαναγκασμός μεγάλου αριθμού Ουιγούρων σε ένα είδος καταναγκαστικής εργασίας.

Οι κινεζικές αρχές αρνούνται αυτές τις κατηγορίες, αλλά το κλίμα στον δυτικό κόσμο είναι εξαιρετικά αρνητικό και ελάχιστοι φαίνεται να πιστεύουν τους κινεζικούς ισχυρισμούς.

Στο Xinjiang παράγεται το 40% του πολυκρυσταλλικού πυριτίου παγκοσμίως. Όπως είχαμε δει στο Liberal Markets πριν περίπου δύο μήνες (Το πολυκρυσταλλικό πυρίτιο, οι Ουιγούροι και η θολή λάμψη των φωτοβολταϊκών made in China, αυτό σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος των φωτοβολταϊκών συστημάτων που παράγονται στην Κίνα έχει κατασκευαστεί με χρήση ενός υλικού που πιθανολογείται πως είναι προϊόν καταναγκαστικής εργασίας.

Στην επιστολή του ο Trumka αναφέρει πως είναι ανεπίτρεπτο για τις Η.Π.Α. να δέχονται την εισαγωγή προϊόντων που προέρχονται από «στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας» και ζητά (μάλλον απαιτεί) από τον Πρόεδρο και το Κονγκρέσο να απαγορεύσουν άμεσα τις εισαγωγές φ/β συστημάτων που περιέχουν μέσα τους πολυκρυσταλλικό πυρίτιο, το οποίο είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά ενός φ/β panel. Ο Trumka είναι αρκετά σαφής και λέει πως «είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούμε προϊόντα καταναγκαστικής εργασίας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής» ενώ στην συνέχεια τονίζει πως το γεγονός πως ένα μεγάλο μέρος των φ/β συστημάτων ανά τον κόσμο έχει πολυκρυσταλλικό πυρίτιο από το Xinjiang, κάνει ακόμα πιο επιτακτική αυτή την απαγόρευση.

Η παρέμβαση της A.F.L. – C.I.O. έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί οι εργατικές ενώσεις ήταν, και παραμένουν, από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του Joe Biden, ο οποίος έχει πολλάκις εκφράσει την εκτίμησή του γι’ αυτές και είναι περήφανος για τις στενές τους σχέσεις. Ο πρόεδρος δεν μπορεί εύκολα να αγνοήσει τις απόψεις τους, αλλά κυρίως δεν μπορεί να ξεχάσει τις δικές του θέσεις σχετικά με τα ζητήματα παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αφού επανειλημμένα έχει δηλώσει, και πριν και μετά τις εκλογές, πως δεν προτίθεται να «κάνει εκπτώσεις» στα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αν παραμείνει πιστός στις αρχές του, θα πρέπει να ακολουθήσει τις υποδείξεις του Trumka, με σημαντικές συνέπειες για το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Αναφερόμαστε στη ζημιά που θα υποστεί το σχέδιο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και προώθησης της «πράσινης» ενέργειας από την αναπόφευκτη αύξηση του κόστους παραγωγής των φ/β συστημάτων που θα προκαλέσει η έλλειψη πολυκρυσταλλικού πυριτίου. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή ενέργεια είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες του «πράσινου» σχεδίου και η αύξηση του κόστους θα δυσκολέψει κατά πολύ την εφαρμογή του.

Ο πρόεδρος Biden βρίσκεται προφανώς μπροστά σε ένα δίλημμα. Αν κάνει αυτό που πιστεύει πως είναι σωστό και συμβατό με τις αρχές του, θα πρέπει να προχωρήσει στην απαγόρευση που ζητά η A.F.L. – C.I.O., με πολύ αρνητικές συνέπειες για το σχέδιο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Αν αποφασίσει να «θυσιάσει» τις αρχές του για να μην κάνει ζημιά στο πρόγραμμά του, θα έχει υπονομεύσει μόνος του την αξιοπιστία του ιδίου και της κυβέρνησής του. Το πιθανότερο, κατά την άποψή μας, είναι να προχωρήσει στην απαγόρευση των εισαγωγών που του ζήτησαν τα εργατικά συνδικάτα, και γιατί κατά βάση συμφωνεί με αυτό, και για δύο ακόμα λόγους.

Πρώτον γιατί οι εγκαταστάσεις παραγωγής πολυκρυσταλλικού πυριτίου στο Xinjiang λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από άνθρακα (το πιο βρώμικο καύσιμο) και δεύτερον γιατί η έλλειψη πολυκρυσταλλικού πυριτίου μπορεί να ξαναζωντανέψει τις αμερικανικές βιομηχανίες παραγωγής του που είχαν τεθεί εκτός μάχης από τις πολύ χαμηλές τιμές των κινέζων.

Αν έχουμε δίκιο, η συνέχεια θα θυμίζει τις εξελίξεις μετά την απαγόρευση των εισαγωγών βαμβακιού και τομάτας, και όλων των παράγωγων προϊόντων τους, που προέρχονται από την περιοχή του Xinjiang, απαγόρευση που τέθηκε σε εφαρμογή από τις αμερικανικές αρχές από την 13η Ιανουαρίου.

Η απαγόρευση είχε αποφασιστεί από το Κονγκρέσο και την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Trump. Πρακτικά, όλα τα αμερικανικά τελωνεία και οι διάφορες συνοριακές αρχές θα απαγορεύουν την είσοδο στις Η.Π.Α. σε οποιοδήποτε προϊόν εικάζεται πως περιέχει πολυκρυσταλλικό πυρίτιο από στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο Xinjiang και αν μία εταιρεία «συλληφθεί» να κάνει τέτοιου είδους εισαγωγές θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα, όπως έχει ήδη συμβεί με τις εταιρείες που εισάγουν ενδύματα, όλες οι αμερικανικές εταιρείες φ/β συστημάτων θα κληθούν να δηλώσουν, και να δείξουν, πως δε χρησιμοποιούν τίποτα που να προέρχεται από την επίμαχη περιοχή.

Η πιθανή υιοθέτηση, από τον πρόεδρο, των προτάσεων των εργατικών οργανώσεων, θα είναι μία πολύ ισχυρή δήλωση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. και μία σαφής ένδειξη πως οι σχέσεις των Η.Π.Α. με την Κίνα δεν πρόκειται να βελτιωθούν σύντομα, όπως κάποιοι υπέθεταν μετά την αποχώρηση του Donald Trump. Η ένταση θα συνεχιστεί και ίσως θα μεγαλώσει μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

Μόνο που η αφορμή για την εκδήλωση της έντασης θα είναι κυρίως οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η πραγματική αιτία όμως είναι οι κινεζικές γεωπολιτικές φιλοδοξίες, τις οποίες δεν μπορούν πλέον να παραβλέπουν οι Η.Π.Α.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.