8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

«Φρένο» προς παρόν για τις ιδιωτικοποιήσεις, λόγω κορονοϊού

«Φρένο» προς παρόν για τις ιδιωτικοποιήσεις, λόγω κορονοϊού

Τον προσωρινό περιορισμό των ιδιωτικοποιήσεων λόγω της πανδημίας προανήγγειλε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, ο οποίος επισήμανε πως έχει αποφασιστεί η αναβολή τριών διαγωνισμών καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά ενδέχεται να οδηγήσει σε προσφορές με χαμηλό τίμημα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, οι αποκρατικοποιήσεις που θα αναβληθούν προσωρινά αφορούν στην πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, στην πώληση του μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών καθώς και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ξενόφος στο Reuters, τα αναμενόμενα έσοδα από τις φετινές ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως των 350- 400 εκατ., δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε το ΤΑΙΠΕΔ στην απόφαση να «παγώσει» τους διαγωνισμούς προκειμένου να αποφευχθούν πωλήσεις με χαμηλό τίμημα

Στη συνέχεια, ο κ Ξενόφος ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ρίσκο αγοράς το οποίο αναπόφευκτα θα είχε βρει αντανάκλαση στις προσφορές που θα δεχόμαστε», τονίζοντας παράλληλα πως τα ισχύοντα μέτρα αποστασιοποίησης δημιουργούν προβλήματα στις διαδικασίες οι οποίες σε κανονικές συνθήκες περιλαμβάνουν επιτόπου επισκέψεις και συναντήσεις.

«Δεν θα βιαστούμε για οποιονδήποτε λόγο να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα μας έφερναν προσφορές χαμηλότερους από τους στόχους που έχουμε θέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο κ. Ξενόφος ανέφερε πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εννέα επενδυτές, ενώ αντίστοιχο είναι το ενδιαφέρον και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να αναμένεται να ανακοινώσει έως το τέλος Ιουνίου ποιοι από τους επενδυτές θα περάσουν στο τελικό στάδιο.

Αναφορικά με το 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, ο κ. Ξενόφος σημείωσε πως δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή προσφορών, ενώ μέχρι στιγμής εννέα επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, με την υποβολή των τελικών προσφορών τους να είνια προγραμματισμένη για το δεύτερο 3μηνο του 2020.

Τέλος, ο κ. Ξενόφος τόνισε ότι «οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι ακόμα ζεστοί για όλους τους διαγωνισμούς και θα δώσουμε περισσότερο χρόνο για να επανέλθει η κατάσταση στο κανονικό».