Φόβοι για αύξηση της ραδιενέργειας μετά από πυρκαγιές κοντά στο Τσέρνομπιλ
Ουκρανία

Φόβοι για αύξηση της ραδιενέργειας μετά από πυρκαγιές κοντά στο Τσέρνομπιλ

Ανησυχία έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία μετά την αύξηση της ραδιενέργειας εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε πριν δυο μέρες στην Αποκλεισμένη Ζώνη.

Παρότι οι πυρκαγιές βρίσκονται από χτες υπό πλήρη έλεγχο, η γενικότερη ανησυχία, ωστόσο, αφορά στη ραδιενέργεια, η οποία είχε εμφανίσει τεράστια αύξηση, με ενδείξεις στους μετρητές Γκάιγκερ έως και 16 φορές άνω του επιτρεπτού ορίου. Μάλιστα, στις πρώτες αναφορές από το μέτωπο της πυρκαγιάς ανέφεραν ότι, λόγω της ραδιενέργειας στο επίκεντρο της φωτιάς, το έργο της κατάσβεσης είχε εξαιρετικά καταστεί δυσχερές.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας «δεν υπάρχουν ενεργές εστίες πυρός. Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης συνεχίζεται κατά τόπους».

Ο Γιέγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης, με ανάρτησή του στο Facebook το μεσημέρι της Δευτέρας καθησύχασε τους πολίτες λέγοντας πως το επιστημονικό κέντρο για την πυρηνική ασφάλεια κατέγραψε τα επίπεδα ραδιενέργειας και εντόπισε πως είναι στα κανονικά επίπεδα της περιοχής.