Fitch για Ελλάδα: Επιστροφή στην κανονικότητα δείχνει το μποτιλιάρισμα στους δρόμους

Fitch για Ελλάδα: Επιστροφή στην κανονικότητα δείχνει το μποτιλιάρισμα στους δρόμους

Η κίνηση στους δρόμους της Ελλάδας δείχνει πως η κανονικότητα έχει επιστρέψει στη χώρα μετά την πανδημική κρίση, ωστόσο η πλήρης επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch, η οποία αναμένει ανάπτυξη 6% για το 2021.

Οι αναλυτές αναφέρουν πως η κίνηση στους δρόμους της Ελλάδας το 2020 μειώθηκε 25% συγκριτικά με το 2019,κάτι που οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν κατά της διασποράς του κορονοϊού. Έως τον Απρίλιο του 2021 παρατηρήθηκε αύξηση της κίνησης στους δρόμους, ενώ πλέον βρίσκεται κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η επίπτωση των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση στους δρόμους της χώρας ήταν λιγότερο έντονη, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πτώση στην Αθήνα να αγγίζει το 73%. Η πτώση από τον Οκτώβριο έως το Νοέμβριο του 2020 ήταν 40% και για το σύνολο του έτους 25%.

Η κορύφωση της κίνησης στους δρόμους της χώρας παρατηρήθηκε φέτος το καλοκαίρι, κάτι που οφείλεται στην ελεύθερη μετακίνηση των αυτοκινήτων, στον τουρισμό και στις καλοκαιρινές διακοπές. Σύμφωνα με την έκθεση η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους στήριξε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με φοροαπαλλαγές ύψους 3,3 δις.ευρώ.

Τέλος, οι αναλυτές επισημαίνουν πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα αναπτύσσεται γρήγορα, και Η Ελλάδα βρίσκεται ελάχιστα πίσω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.