Fitch: Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες - Αναβαθμίστηκαν τα ομόλογά τους

Fitch: Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες - Αναβαθμίστηκαν τα ομόλογά τους

Ψήφο εμπιστοσύνης στις διοικήσεις τριών συστημικών τραπεζών και στην ελληνική οικονομία δίνει η Fitch. O οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, αποδεικνύοντας πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προχωρά ταχύτατα στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς του, μέσω της κεφαλαιακής του ενίσχυσης και της τόνωσης της ανταγωνιστικότητάς του. 

Ειδικότερα ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε σε «B-/RR4», από «CCC/RR5» τα υψηλής εξασφάλισης προνομιούχα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, ενώ σε «CCC/RR5» αναβαθμίστηκαν τα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς. 

Οι εν λόγω αναβαθμίσεις οφείλονται στην εκτίμηση των αναλυτών πως η ανάκτηση από τους εν λόγω τίτλους έχει βελτιωθεί λόγω των μειωμένων κινδύνων σε ό,τι αφορά στην αξία των στοιχείων του ενεργητικού. Μετά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τις κινήσεις των διοικήσεων των τραπεζών προς την κατεύθυνση εξυγίανσης των ισολογισμών τους, σημειώνεται μείωση των κινδύνων στο ενεργητικό των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης NPEs. 

Θετικά είναι τα νέα για το τραπεζικό σύστημα και από τις υποχρεώσεις για τα ίδια κεφάλαια ,καθώς εκτιμάται πως οι ελληνικές τράπεζες θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα μαξιλάρια ασφαλείας, ενώ θα αυξηθεί η προστασία για τους κατόχους χρέους. Όπως αναφέρεται στην έκθεση των αναλυτών η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Εθνικής και της Eurobank είναι θετική και ευθυγραμμίζεται με το αξιόχρεο IDR. 

Ενθαρρυντική είναι η εικόνα που έχουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης και για την Πειραιώς, καθώς η τράπεζα βρίσκεται μόλις μια βαθμίδα κάτω από την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της.Άλλωστε, η διοίκηση της τράπεζας συνεχίζει με κινήσεις της να μειώνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και να βελτιώνει τον ισολογισμό της. Σε ό,τι αφορά στα μαξιλάρια ασφαλείας των τριών τραπεζών, η Fitch αναμένει σημαντική ενίσχυσή τους σταδιακά, καθώς θα προσπαθήσουν να πετύχουν τους στόχους για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων. 

Όπως πιστοποιούν οι αναλυτές, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δείχνει να γίνεται ξανά ανταγωνιστικό και να επανέρχεται στην κανονικότητα, χάρη στις κινήσεις των διοικήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων, οι οποίες εξυγιαίνουν τον ισολογισμό και αναβαθμίζουν τις προοπτικές ανάπτυξής τους.