Φιλόζωος και σαρκοφάγος. Γίνεται;

Φιλόζωος και σαρκοφάγος. Γίνεται;

Καλό ξημέρωμα και καλή ξεκούραση σε όλους με δύο, τρεις σκέψεις στα θέματα φιλοζωία, φιλοζωικός ακτιβισμός, βιγκανισμός κλπ.

Το κείμενο αυτό σε καμία περίπτωση δεν κουνά το δάκτυλο σε κανέναν και σε καμία περίπτωση δεν θα προσπαθήσει να επιβάλει η να κατηχήσει προς τον ένα η τον άλλο τρόπο ζωής και διατροφής. Της προσωπικές μου σκέψεις και απόψεις καταγράφω και τίποτα άλλο αν και με θλίβει πολύ το γεγονός ότι πλέον ότι και να γράψουμε, όποια άποψη και να εκφράσουμε χρειάζεται και το ανάλογο disclaimer ! Στο θέμα μας.

Όσοι γνωρίζουν λίγο ως πολύ την ιστορία μας σαν οικογένεια, γνωρίζουν ότι περάσαμε από χίλια μύρια βάσανα, περιπέτειες, έξοδα και καθυστερήσεις στο ταξίδι της επιστροφής μας από την Βενεζουέλα στην Ευρώπη αφού από την αρχή αποφασίσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη ή να φύγουμε όλοι μαζί σαν οικογένεια, 3 άνθρωποι, 4 σκυλιά και 2 γάτες, η να μην φύγει κανένας. Με την μεγάλη βοήθεια και υπομονή φίλων, γνωστών και αγνώστων, 9 ήμασταν και 9 κάναμε το ταξίδι της επιστροφής.

Παράλληλα με αυτή την μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη υπήρχαν και οι αντίθετες φωνές. Εκείνοι που μας επέκριναν, για να το πω όσο ελαφρύτερα γίνεται, που κάναμε τόσα έξοδα με χρήματα άλλων για να σώσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τα ...σκυλόγατα όπως υποτιμητικά, μαζί με κοσμητικά επίθετα, μου έγραφαν αρκετοί σε μηνύματα. Εντάξει. Υπήρχαν αυτοί που έβγαζαν μίσος και εμπάθεια για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Ότι και να έκανα, είτε έπαιρνα είτε όχι τα ζωάκια μας μαζί μας θα ήμουν ο κακός, δεξιός, αρθρογράφος του Liberal που πρέπει να χτυπηθεί. Πέρα όμως από αυτές τις χαμηλές μορφές ζωής υπήρχαν και άνθρωποι που πραγματικά από θέση και άποψη θεωρούσαν άχρηστη υπερβολή, την στιγμή που ζούσαμε επικίνδυνες καταστάσεις στην Βενεζουέλα, την εμμονή μας να φύγουμε όλοι μαζί, με τα ζώα μας. Η άποψη τους είναι κατανοητή, σεβαστή αλλά δεν θα την ακολουθούσαμε ακόμα και να γύριζε ο ήλιος ανάποδα.

Αυτή μας η στάση λοιπόν και το τονίζω, δεν μας κάνει αυτόματα καλύτερους ανθρώπους, δεν μας κάνει αυτόματα φιλόζωους ακτιβιστές αλλά απλούς φιλόζωους που θεωρούν ότι από την στιγμή που παίρνεις απόφαση να υιοθετήσεις ένα, δύο, πέντε, δέκα ζωάκια, αναλαμβάνεις την υποχρέωση της φροντίδας τους όχι μέχρι το τέλος της δίκης τους ή της δική σου ζωής. Όχι μέχρι να νιώσεις ότι είναι πλέον βάρος. Άποψη μου είναι ότι δεν είναι κάθε φιλόζωος απαραίτητα καλός ή καλύτερος άνθρωπος.

Έχω γνωρίσει φιλόζωους μονόχνοτους, στριφνούς, στα όρια του μισανθρωπισμού. Επίσης δεν είναι κάθε φιλόζωος, ακτιβιστής. Και εδώ βάζω τον εαυτό μου. Αγαπώ τα ζώα, φροντίζω τα ζώα, προστατεύω τα ζώα από την βία και την κακομεταχείριση αν βρεθώ μπροστά σε ανάλογο περιστατικό αλλά δεν έχω σκοπό της ζωής μου να σώσω όλα ή όσα περισσότερα ζώα μπορώ. Αυτός ή παρόμοιος είναι ο στόχος του ακτιβιστή φιλόζωου και είναι φυσικά απολύτως σεβαστός.

Και αφού μιλάω για σεβασμό, έρχομαι σε μια ακόμα σεβαστή επιλογή ζωής από κάποιους συνανθρώπους μας, μιλάω για την επιλογή διατροφής vegan, όταν αυτή δεν γίνεται κατήχηση, εμμονή και κούνημα του δακτύλου, πολλές φορές με προσβολές, προς τους υπόλοιπους που έχουμε διαφορετικές διατροφικές επιλογές. Δεν θα μπω καν στην αντιπαράθεση για το αν ο άνθρωπος από την φύση του είναι παμφάγος ή αν με την κατανάλωση κρέατος παραβιάζει την ίδια του την φύση. Η φύση εξελίσσεται και μεταλλάσσεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιλογές. Το ότι τρέφομαι με κρέας δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ τα ζώα και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν μέσα στην εμμονή του να υπονοήσει κάτι διαφορετικό. Για την γενικότερη υγεία μου προσπαθώ να μειώσω την κατανάλωση κρέατος υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Θα σταθώ δίπλα σε κάθε ακτιβιστή φιλόζωο που θα φωνάξει για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και θανάτωσης των ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό. Από την άλλη πλευρά ας κατανοήσουμε ότι αν αύριο, υποθετικά, σταματούσαμε εντελώς την κατανάλωση κρέατος αυτόματα δεν θα υπήρχαν και εκατομμύρια κτηνοτροφικές μονάδες και εκατομμύρια ζώα δεν θα γεννιόντουσαν ποτέ. Είτε σε καλές, είτε σε κακές συνθήκες !

Και κλείνοντας, αφού αναφέρθηκα σε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων σε σχέση με την στάση τους απέναντι στα ζώα, μπορεί όπως έγραψα να μην είναι απαραίτητο να είναι καλοί άνθρωποι όλοι οι φιλόζωοι αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να είναι άνθρωπος καλός αυτός που θα πληγώσει, θα κακομεταχειριστεί και θα εγκαταλείψει ένα ζώο στην μοίρα του.

Σε αυτό τουλάχιστον, όσοι έχουμε την καρδιά στο σωστό μέρος, συμφωνούμε...