Φιλελεύθερος: Λαθρεμπόριο Ελπίδας

Φιλελεύθερος: Λαθρεμπόριο Ελπίδας

Με κεντρικό θέμα «Λαθρεμπόριο Ελπίδας - Ρίχνουν ψίχουλα στον δρόμο προς τις κάλπες» κυκλοφορεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου ο Φιλελεύθερος.

Ενώ η οικονομία κλυδωνίζεται η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια άθλια ψηφοθηρική πολιτική μοιράζοντας υποσχέσεις για επιδόματα πτωχοκομείου προσβάλλοντας έτσι την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου.

- ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ακόμη 510.000 πολίτες στη μαύρη λίστα! Περισσότεροι από 4,3 εκατ. πολίτες έχουν καθυστερούμενες οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

- Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Εξωτερική πολιτική στο γόνατο Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για το ταξίδι στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης μετά τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, με την κατηγορία της απόπειρας υπονόμευσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο η στενή συνεργασία του Πούτιν με τον Ερντογάν περιορίζει τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς. Η Τουρκία βλέπει να μένει έξω από το ενεργειακό παιχνίδι στην Κύπρο και εντείνει καθημερινά τις προκλήσεις, τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τη Λευκωσία.

-Συνέντευξη Νίκος Παναγιωτόπουλος
«Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα θα τεθούν στο μικροσκόπιο και θα αποδοθούν οι ευθύνες για τα χρέη των 100 δισ. ευρώ που φόρτωσε στις πλάτες των πολιτών.

-Συνέντευξη Νίκος Ανδρουλάκης
«Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» 

Ο Τσίπρας προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα εκτός γηπέδου, αναφέρει ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επίθεση που δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, τονίζει την ανάγκη εγρήγορσης εκ μέρους των δημοκρατικών δυνάμεων.

- ΣΤΑ... ΑΚΡΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ 

Διχόνοια, αλληλοκατηγορίες, αντιδράσεις ακραίων στοιχείων και επεισόδια - Τι έγινε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

- ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ «ΗΜΕΤΕΡΩΝ»...ΚΑΤΑ ΡΙΠΑΣ! 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων, σε γραφεία υπουργών, την ώρα που ο πρωθυπουργός μοιράζει ψιχία και «δεσμεύεται» ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στη διευρυμένη διαφθορά και την κατασπατάληση και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

- Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ

Ακυρώθηκε η συνάντηση με τον Πούτιν λόγω Κριμαίας. Στρατόπεδο θυμίζει το Μπουένος Αϊρες. Τα δέκα αεροπλάνα του προέδρου των ΗΠΑ και τα έξι του Σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

- Η DEUTSCHE BANK ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ (ΚΑΙ) ΣΤΑ PANAMA PAPERS! 

Από το ένα σκάνδαλο στο άλλο, η πορεία της Deutsche Bank από την παγκόσμια κρίση του 2008 μέχρι σήμερα μοιάζει με την απέλπιδα προσπάθεια ενός... σαπιοκάραβου να επιβιώσει σε μανιασμένες θάλασσες. Την ώρα, μάλιστα, που είναι υπερφορτωμένο με χιλιάδες αγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο, επικίνδυνα παράγωγα και ύποπτες υποθέσεις.

- ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 

Ορισμένα, πλούσια κυρίως, κράτη ερμηνεύουν τη διακήρυξη ως ένα έμμεσο pull factor που θα λειτουργήσει στην πράξη ως κίνητρο προσέλκυσης παράνομης μετανάστευσης, διότι οι παράτυποι μετανάστες μπορεί να χρησιμοποιήσουν το σύμφωνο, παρότι δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ως υπερασπιστικό εργαλείο για να διεκδικήσουν επιδόματα, στέγαση και άλλες κοινωνικές παροχές.

- ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΚΑΛΕΙ ΝΑΤΟ 

Ο αποκλεισμός της πρόσβασης των ουκρανικών δυνάμεων στην Αζοφική Θάλασσα οδηγεί πρακτικά στην απομόνωση της στρατηγικής σημασίας Μαριούπολης, τον έλεγχο της οποίας φέρεται να επιδιώκει ο Πούτιν.

Διαβάστε στο 16σελιδο Οικονομικό ένθετο του Φιλελεύθερου:

- Η ΓΝΩΣΗ ΕΓΙΝΕ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Μεγαλόνησος κατάφερε μέσα στα τελευταία περίπου δέκα χρόνια να δημιουργήσει ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού και υψηλών επιδόσεων στα πανεπιστήμιά της -τρία δημόσια και πέντε ιδιωτικά- χωρίς ιδεοληψίες. Ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία συνέβαλε περίπου στο 4,8% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς και στο 2,6% των συνολικών θέσεων εργασίας στην οικονομία. Ο συνολικός αριθμός των σπουδαστών αυξήθηκε από περίπου 25.000 το 2007-8 σε σχεδόν 45.000 το 2016-7. Από αυτούς, το 47% ήταν διεθνείς φοιτητές, με την πλειοψηφία (64%) από την Ελλάδα, περίπου το ένα τρίτο (35%) από διάφορες μη ευρωπαϊκές χώρες και 2% από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Η συμβολή της ανώτερης εκπαίδευσης στην οικονομία φθάνει μέχρι το 1 δισ. ευρώ.

- Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΙΝΤRALOT

Δεν είναι μόνον η δραματική πτώση της μετοχής, που μόνο για φέτος αγγίζει το 60%. Δεν είναι ούτε το γεγονός ότι το ομόλογο της Intralot, που λήγει το 2024, σήμερα αξιολογείται από την αγορά μόλις στο 72% της αξίας του και αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν πως η επιχείρηση πρέπει να δανείζεται με επιτόκιο μεταξύ 11% και 12%.Είναι η πικρή ιστορία πίσω από τους αριθμούς. Η Intralot σήμερα υποφέρει κυρίως από τις αλλεπάλληλες ζημιογόνες χρήσεις και το τεράστιο βάρος του δανεισμού της, που ήδη ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ.

- ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ, ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ;

In, Sn, Y, Tb, La, Eu, Pr, Eu, Gd, Dy, Nd, Ga, Ta, Li. Οχι, δεν πρόκειται περί μαθήματος Χημείας. Πρόκειται περί μιας ομάδας χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, οθονών υγρών κρυστάλλων, λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, μπαταριών υβριδικών αυτοκινήτων, στις τουρμπίνες ανεμογεννητριών, στις συσκευές λέιζερ κ.λπ. Είναι οι σπάνιες γαίες, τα χημικά στοιχεία, τα οξείδια των οποίων βρίσκουν εφαρμογή σε όλο το φάσμα των τεχνολογιών σήμερα. Σπάνιες γαίες έχουν εντοπιστεί κυρίως στην Κίνα, στην Αυστραλία, στη Νορβηγία, στην Ινδία στις ΗΠΑ και την Ινδία.

- ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο βρισκόμαστε, με πολλές να συγκλίνουν σε ασαφή συμπεράσματα, του τύπου «υπάρχουν ενδείξεις τόσο για μια ανοδική αγορά όσο και για μια πτωτική αγορά, εξαιτίας της αποδυνάμωσης του παγκόσμιου εμπορίου». Τα κρατικά ομόλογα των αναπτυγμένων αγορών και τα εταιρικά ομόλογα άρχισαν να φαίνονται «σχετικά ακριβά» από μια μεγάλη μερίδα διαχειριστών και αναλυτών.

- ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΔΕΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ 

Τουλάχιστον κατά 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο πρέπει να αυξήσει την κερδοφορία της η ΔΕΗ προκειμένου να γίνει μια βιώσιμη εταιρεία, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ικανή να εξυπηρετεί δίχως προσκόμματα και κρατικές ενέσεις τον δανεισμό της.

- ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ... ΑΓΥΡΙΣΤΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΗ

Το ιαπωνικό και το... ελληνικό χρέος είναι τα δύο υψηλότερα κρατικά χρέη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) στον κόσμο και εκτιμάται ότι δεν θα αποπληρωθούν -για διαφορετικούς λόγους το καθένα- ποτέ. Οι κυβερνήσεις, αφού δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δημιουργούν νέες με επιπρόσθετο δανεισμό και φορτώνουν τις επόμενες γενιές με ένα δυσβάσταχτο κρατικό χρέος που μπορεί να «πνίξει» ανά πάσα στιγμή την παγκόσμια οικονομία.

-Συνέντευξη Ιβάν Βασίλιεφ
ΕΚΑΝΑ ΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΩ ΟΤΙ ΠΕΤΑΩ

“Το αγόρι που μπορεί να πετάξει” μιλάει για τις εμφανίσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, για τα παιδικά του χρόνια όταν 4 ετών ξεκίνησε να χορεύει, αλλά και για την αμφισβήτηση που δέχτηκε στο ξεκίνημά του.

- ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΟΥΣΙΕΣ 

Τρεις ποδοσφαιριστές κατήγγειλαν καρδιακά προβλήματα έπειτα από χορήγηση σκευασμάτων. Οι καταθέσεις στην αστυνομία και ο μυστηριώδης «γιατρός» που συνεργαζόταν με ομάδες. Παρέμβαση της FIFpro.

- ΤΟ ΠΑΙΔΩΜΑΖΩΜΑ-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Η ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ;

Ιστορίες για τον Εμφύλιο Πόλεμο από τον Σάκη Μουμτζή.