Fidelity Investments: Η απόδοση του 10ετους ΗΠΑ ενδέχεται να φτάσει το 2%

Fidelity Investments: Η απόδοση του 10ετους ΗΠΑ ενδέχεται να φτάσει το 2%

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου θα μπορούσε να φτάσει το 2% εκτιμά η Fidelity Investments, τονίζοντας ωστόσο πως αυτή η άνοδος δεν θα αποτελούσε κίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μιλώντας στο CNBC, ο διευθυντής παγκόσμιων μακροοικονομικών της εταιρείας Τζούριεν Τίμμερ τόνισε πως οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα. «Έχω ένα απλό μοντέλο που υποδεικνύει ότι το 2% θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο». 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 1,7% την περασμένη Πέμπτη, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 14 μήνες, παρά τη διαβεβαίωση της Fed ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα, ούτε να χαλαρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ο Τίμερ υποβάθμισε επίσης τις ανησυχίες ότι η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων καθώς και οι αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να σημάνουν μια επανάληψη του taper tantrum του 2013. Τότε οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν λόγω του πανικού που προκλήθηκε στην αγορά, μετά την ανακοίνωση της Fed ότι σχεδιάζει να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έτρεχε.

«Μέχρι τώρα τα ομόλογα έχουν ενισχυθεί κατά 125 μονάδες βάσεις. Οι μισές από αυτές είναι πραγματικό επιτόκιο και το άλλο μισό ο πληθωρισμός. Πιστεύω ότι είναι εντάξει αυτό προς το παρόν. Το 2013 είχαμε άνοδο 200 μονάδων βάσης εντός έξι εβδομάδων και ήταν όλη πραγματική άνοδος επιτοκίου. Αν βλέπαμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει τώρα θα ήταν σημαντικό σοκ για το σύστημα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed την περασμένη Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι βλέπει ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη από ό,τι είχε εκτιμηθεί, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ στο 6,5% το 2021, αναθεωρώντας προς τα πάνω την πρόβλεψη Δεκεμβρίου για αύξηση 4,2%.

Η Fed αναμένει επίσης ότι ο δομικός πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει στο 2,2% φέτος, αλλά μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί πέριξ του 2%. 

Υποχωρεί στο 1,645% η απόδοση

Πτωτικές τάσεις δείχνουν σήμερα, Τρίτη, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, αφότου έγινε γνωστή η προετοιμασμένη τοποθέτηση του Τζ. Πάουελ, που θα καταθέσει κατά τη σημερινή ακρόαση στο Κογκρέσο.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ υποχωρεί σήμερα στο 1,645%, ενώ η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου έπεσε στο 2,346%. 

Ο επικεφαλής της Fed, στην τοποθέτησή του που δημοσιεύθηκε χτες, προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάκαμψη «απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί», παρόλο που «η αμερικανική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την πρωτοφανή στήριξη που διέθεσε το Κογκρέσο και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι κλάδοι της οικονομίας που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία «παραμένουν αδύναμοι», ενώ η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι «η ανάκαμψη έχει μακρύ δρόμο ακόμα».