EV Loader: Ηλεκτρονική κράτηση για τη φόρτιση του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου

EV Loader: Ηλεκτρονική κράτηση για τη φόρτιση του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου

Η εφαρμογή EV Loader συνδέει τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με διαθέσιμους σταθμούς φόρτισης σε ξενοδοχεία, δήμους, πάρκινγκ και καταστήματα. Έτσι, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να προβάλλουν στην πλατφόρμα της EV Loader τους σταθμούς φόρτισής τους, δημιουργώντας μια νέα πηγή εσόδων για αυτούς, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Από την άλλη πλευρά, οι οδηγοί μπορούν να κάνουν κράτηση σε σταθμούς φόρτισης σε διαφορετικές τοποθεσίες, χρησιμοποιώντας μόνο μια εφαρμογή.

Ο Χρήστος Στεφανάτος, επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε την εφαρμογή, η οποία ήταν ανάμεσα στους 10 νικητές του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, μίλησε στο Liberal.gr για το πώς οδηγήθηκαν στην ανάπτυξή της:

Η ιδέα σας δίνει λύση σε ένα από τα πρωταρχικά ερωτήματα όσων αποφασίζουν να «ασπασθούν» την ηλεκτροκίνηση. Δηλαδή στο πού θα φορτίσουν το όχημά τους. Πώς καταλήξατε να ετοιμάσετε ένα ολόκληρο business model απαντώντας σε αυτό το ερώτημα;

Πριν ξεκινήσω την εταιρία EV Loader εργαζόμουν σε εταιρεία έργων πράσινης ενέργειας. Έτσι, το 2018 συναντήθηκα με συνάδελφό μου, που ταξίδεψε από τη Ρουμανία μέχρι την Ελλάδα με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για να ολοκληρώσει το ταξίδι, χρειάστηκε να κατεβάσει 10 διαφορετικές εφαρμογές εύρεσης σημείων φόρτισης, ενώ όταν έφτασε στην Ελλάδα δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να βρει ξενοδοχείο που να προσφέρει υποδομή φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος. Τότε συζητήσαμε με τον συνεργάτη μου Αλέξη Καραδήμο, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μαζί μια εφαρμογή που θα βελτιώσει την εμπειρία οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μιλήστε μας λίγο για την ίδια την εφαρμογή. Πώς λειτουργεί και τι μπορεί να προσφέρει στους χρήστες;

Η εταιρεία αναπτύσσει την εφαρμογή EV Loader που βοηθά ιδιοκτήτες σταθμών φόρτισης (ξενοδοχεία, βενζινάδικα, parking, καταστήματα, ιδιώτες) να προσελκύσουν περισσότερους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων και να αυξήσουν τα έσοδα από τους σταθμούς τους. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης εντοπίζει το σημείο φόρτισης στον χάρτη, κάνει κράτηση, οδηγεί στο σημείο, συνδέει το αυτοκίνητό του στην πρίζα και ξεκινά την φόρτιση από το κινητό του.  Τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ξεχωριστή είναι η δυνατότητα κράτησης φορτιστών και η αυτοματοποιημένη ανακατεύθυνση των σημείων φόρτισης του δικτύου EV Loader σε χάρτες άλλων εφαρμογών. 

Πώς σκέφτεστε να προχωρήσετε την εμπορική της εκμετάλλευση;

Πλέον, η εφαρμογή EV LOADER διαχειρίζεται πάνω από 50 σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Ήδη διαμορφώνουμε συνεργασίες για να διεισδύσουμε σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο και να διαχειριστούμε σταθμούς φόρτισης εκτός ελληνικών συνόρων. Στόχος μας είναι το EV Loader να αποτελέσει την εφαρμογή πρώτης προτίμησης για την διαχείριση σταθμών φόρτισης σε δημοσίως προσβάσιμα σημεία στα Βαλκάνια. 

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds, μας επέτρεψε να έρθουμε σε επαφή με μέντορες, όπως στελέχη μεγάλων εταιριών και εκπροσώπους από Ταμεία Επιχειρηματικών Συμμετοχών (VC), ώστε να διαμορφώσουμε καλύτερα τη στρατηγική μας και να μεγαλώσουμε τον αριθμό σημείων φόρτισης που διαχειριζόμαστε. Ήταν πολύ σημαντικό για το εγχείρημά μας, το γεγονός ότι η συμμετοχή στον Διαγωνισμό περιλάμβανε την εκπόνηση πλήρους επιχειρηματικού πλάνου.  Η διαδικασία αυτή μας βοήθησε να εξετάσουμε τις οικονομικές μας προβλέψεις και να στοχεύσουμε ομάδες πελάτων που θα μας επιτρέψουν να είμαστε οικονομικά βιώσιμοι. 

Η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται στην αρχή. Σκέφτεστε και άλλες εφαρμογές ή πρωτοβουλίες στο ευρύτερο αυτό περιβάλλον;

Σε αυτό το στάδιο αντιλαμβανόμαστε ότι ο οδηγός ηλεκτρικού οχήματος αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός σημείων φόρτισης στο οδικό δίκτυο (για καθοδόν φόρτιση), αλλά και αντίστοιχο έλλειμμα σημείων φόρτισης σε δημοφιλείς προορισμούς. Σκεφτείτε ότι ένας οδηγός που πάει για διακοπές στην Κεφαλονιά δεν μπορεί να βρει φορτιστή στην Εθνική οδό, αλλά αναγκάζεται να μείνει σε ξενοδοχείο που έχει φορτιστή. Μόνο έτσι μπορεί να φορτίζει, όσο δηλ. διανυκτερεύει, ώστε το επόμενο πρωί να έχει επάρκεια στην μπαταρία.

Η εταιρία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη της εφαρμογής EV Loader και την καθοδήγηση συνεργατών μας (κυρίως ξενοδοχείων σε αυτό το στάδιο) για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση ταχυφορτιστών. Πολύ συχνά η επικοινωνία μας με τους συνεργάτες μας ξεκινάει πολύ πριν την ενσωμάτωση του σταθμού τους στην εφαρμογή μας. Έχουμε βοηθήσει πολλά ξενοδοχεία να επιλέξουν κατάλληλο σταθμό φόρτισης, να πραγματοποιήσουν την εγκατάσταση και τελικά να τον ενσωματώσουν στο λογισμικό. Μεγαλώνουμε συνεχώς το δίκτυο των συνεργατών μας, ώστε οι οδηγοί να έχουν επιλογές φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσω του EV Loader.

Ποια είναι τα σχέδια και το όραμα της ομάδας σας;

Τον τελευταίο χρόνο μεγαλώσαμε την ομάδα προγραμματιστών που απασχολούμε στην εταιρία, για να προσφέρουμε επιπλέον λειτουργίες μέσω της εφαρμογής. Οι νέες λειτουργίες αφορούν μια σειρά κινήτρων για τους ιδιοκτήτες σταθμών φόρτισης, αλλά και για τους οδηγούς. Τους ενθαρρύνουμε να φορτίζουν όταν υπάρχει πλεόνασμα από πράσινη ενέργεια. Βλέπουμε ότι το βασικό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα έχει η ηλεκτροκίνηση είναι ότι θα δράσει υποστηρικτικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ΑΠΕ αποτελούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στο μείγμα ενέργειας, θα υπάρχουν μέρες όπου η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα είναι μεγαλύτερη από όση μπορεί το δίκτυο να απορροφήσει. Σε αυτά τα χρονικά διαστήματα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να αποτελέσουν διάσπαρτες μονάδες αποθήκευσης του ενεργειακού αυτού πλεονάσματος. Έτσι θα μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση άλλων ρυπογόνων πηγών ενέργειας σε περιόδους που η παραγωγή των ΑΠΕ δεν είναι τόσο αποδοτική. Η εφαρμογή EV Loader θα έχει κρίσιμο ρόλο ενημερώνοντας και προσφέροντας οικονομικά κίνητρα στους οδηγούς να φορτίζουν έξυπνα και να υποστηρίζουν ένα πιο καθαρό δίκτυο ενέργειας. 

Η ομάδα της EV Loader αποτελείται από τον Χρήστο Στεφανάτο (ιδρυτή), τον Αλέξιο Καραδήμο (CTO) και τον Αλέξανδρο Στάικο (Business Development).

*Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και 4 Οκτωβρίου, ώρα 15.00.