Εύσημα για Ελλάδα - Τέλος Ιουλίου η αλλαγή πλαισίου α' κατοικίας
Eurogroup

Εύσημα για Ελλάδα - Τέλος Ιουλίου η αλλαγή πλαισίου α' κατοικίας

Αποδίδοντας τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την «γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση» στην κρίση του κορονοϊού, το Eurogroup επιβεβαίωσε την επαρκή πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ενώ συστήνει τη νομοθέτηση ενός νέου «αποτελεσματικού κώδικα αφερεγγυότητας», με κατάργηση του υπάρχοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα τέλη του Ιουλίου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του οργάνου αναφέρει ότι «το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών για το ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και τις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η έξαρση του κορονοϊού, έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της και ότι εκπληρώνονται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιβεβαιώσει την εκταμίευση της τρίτης δόσης των μέτρων για το χρέος που συνδέονται με πολιτικές».

Παράλληλα, «το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές Αρχές για την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση, τόσο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού όσο και για τη λήψη των αναγκαίων οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης», με την ανακοίνωση να προσθέτει πως: «καλωσορίζουμε, επίσης, τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει μία σειρά πρόσθετων μεταρρυθμίσεων με την προοπτική να ενισχύσει την ανάκαμψη. Επιπλέον, καλωσορίζουμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε μία σειρά μεταρρυθμιστικών τομέων, περιλαμβανομένης της ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναγνωρίζουμε ότι οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονταν κυρίως σε λειτουργικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την επιδημία του κορονοϊού».

Όπως σημειώνει ακόμα η ανακοίνωση, «η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω της COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που έχουν εντοπιστεί στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Θα είναι συνεπώς κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου είναι δυνατόν να ενισχύσει, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να στηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να υποστηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση του μακροπρόθεσμου δυναμικού της οικονομίας».

Σχετικά με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ανακοίνωση αναφέρει: «καλούμε τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων χρεών, στη νομοθέτηση ενός αποτελεσματικού νέου πτωχευτικού κώδικα, στη διασφάλιση μίας κατάλληλης επιβολής των ενεχύρων και στην κατάργηση του τρέχοντος πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο τέλος Ιουλίου του 2020. Επιπλέον, τονίζουμε την ανάγκη να ενισχύσουν την εφαρμογή άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, των δημόσιων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».