Eurogroup: Μακριά προς το παρόν το ευρωομόλογο

Eurogroup: Μακριά προς το παρόν το ευρωομόλογο

Τη χρήση της προληπτικής γραμμής στήριξης του ESM πρότεινε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να επισημαίνει ότι υπάρχει υποστήριξη για τη συγκεκριμένη επιλογή, μέσων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), όπως η πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL),

Στις επίσημες ανακοινώσεις πάντως δεν υπήρξε αναφορά στο ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους, δηλαδή ευρωομολόγου.

Ειδικότερα, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της αποψινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, ο κ. Σεντένο ανέφερε πως «η συζήτηση μόλις άρχισε» και «χρειάζεται δουλειά ακόμη», όσον αφορά στο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του νέου κορονοϊού.

Το εργαλείο της προληπτικής γραμμής στήριξης θα είναι διαθέσιμο για όλα τα κράτη-μέλη με το μέγεθος της βοήθειας να ανέρχεται έως και το 2% του ΑΕΠ του κάθε κράτους, ανέφερε ο επικεφαλής ο Μ. Σεντένο, υπογραμμίζοντας πάντως ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες» στήριξης της οικονομίας και ότι θα χρειαστεί περαιτέρω δουλειά.

Επίσης, τόνισε ότι μετά το Eurogroup που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, η παροχή ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους αυξήθηκε στο 13% του ΑΕΠ από το 10%.

Από τον πλευρά του, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η δανειακή ικανότητα του Μηχανισμού φτάνει τα 410 δισ. ευρώ και ότι οι γραμμές προληπτικής στήριξης είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η βοήθεια προς ένα κράτος μπορεί να ξεπεράσει και το 2% του ΑΕΠ, αν κριθεί αναγκαίο.

Μία τέτοια προληπτική πιστωτική γραμμή, είπε, θα ήταν διαθέσιμη για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αλλά «επαφίεται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει αν θέλει να υποβάλει σχετικό αίτημα ή όχι».

Η βασική υπόθεση κάθε πιστωτικής γραμμής, πρόσθεσε, είναι ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα και αν μια πιστωτική γραμμή χρησιμοποιηθεί, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της άμεσης υγειονομικής και οικονομικής απάντησης στην κρίση. Σε αυτή θα εστιάσουν οι όροι μας, εξήγησε ο επικεφαλής του ESM.