Ευ. Βενιζέλος για lockdown: Κάλλιο αργά παρά πότε - Είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης

Ευ. Βενιζέλος για lockdown: Κάλλιο αργά παρά πότε - Είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης

«Πρέπει να κάνουμε κινήσεις αντοχής και διάσωσης και στρατηγικό σχεδιασμό και αναδιαρθρώσεις, μεταρρυθμίσεις, για να προλάβουμε την επόμενη μέρα» τόνισε στη διαδικτυακή του παρέμβαση του στο 5o Thessaloniki Summit, αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος,

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κλίματος εθνικής συναίνεσης, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε αυτήν την προσπάθεια, ώστε η επόμενη μέρα να βρει την ελληνική κοινωνία και οικονομία έτοιμη να αναστρέψει τις συνέπειες της κρίσης.

«Όταν θα επανέλθει το Σύμφωνο Σταθερότητας, δε θα είναι το παλιό, θα είναι πιο ευέλικτη και πιο διορατική η Ε.Ε. Αλλά θα υπάρχει ένα πλαίσιο…. πάντα υπάρχει η πραγματική οικονομία, τα θεμελιώδη στοιχεία. Οι οικονομίες δεν είναι ίδιες, δεν είναι ίσες. Υπάρχει διαφορά στον όγκο τους, στην παραγωγικότητα τους, στην ανταγωνιστικότητα τους και αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολήσει τώρα. Πρέπει να κάνουμε κινήσεις αντοχής και διάσωσης και στρατηγικό σχεδιασμό και αναδιαρθρώσεις, μεταρρυθμίσεις για να προλάβουμε την επόμενη μέρα».

«Πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη προγραμματική συμφωνία, στην οποία να μετέχουν και οι δυνάμεις της οικονομίας και οι θεσμοί, πέραν της κυβέρνησης και της Βουλής, που παίζουν ρόλο, δηλαδή, δικαιοσύνη, ανεξάρτητες αρχές, τοπικές κοινωνίες, κ.ο.κ.. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να διατυπώσει ένα ελκυστικό και ολοκληρωμένο αφήγημα, αλλά από την άλλη διεκδικεί το ρόλο της, πρέπει κάτι να λέει, πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία, πρέπει να λειτουργούν τα αντίβαρα» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της συναίνεσης, να μην αφήνει κανένα περιθώριο για παλιού τύπου κραυγές, αντιστάσεις, αντιρρήσεις. Γιατί, ολοκληρωμένη πρόταση από την αντιπολίτευση, καλώς ή κακώς, δεν μπορεί να προέλθει αυτή τη στιγμή. Μπορεί όμως να υπάρχει ένα ευήκοον ους, να λαμβάνονται υπόψη ευαισθησίες, όχι συμψηφιστικά, συμβιβαστικά, αλλά με στόχο να δημιουργηθεί ένα κλίμα συναίνεσης. Το σχέδιο πρέπει να είναι συμπεριληπτικό, όλοι να νιώθουν ότι έχουν θέση μέσα, κανείς δεν αποκλείεται, εγερτήριο, αλλά όχι ρητορικό και ανεύθυνο, πρακτικό, φιλόδοξο, αλλά όχι μαξιμαλιστικό, με λαϊκισμούς και με μεγάλες προσδοκίες. Τα πράγματα είναι δύσκολα και θέλει μια εθνική κινητοποίηση, η οποία να είναι στοχευμένη και να είναι και ανθεκτική. Είναι μακράς πνοής αυτή η προσπάθεια».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα τελευταία μέτρα περιορισμού της πανδημίας, το lockdown.

«Τα μέτρα είναι αναγκαία, θα έλεγα ότι θα έπρεπε να έχουν κλιμακωθεί πολύ νωρίτερα, διότι, η κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει αποδώσει χωρίς να πάμε σε απόλυτο lock down… Τώρα, κάλλιο αργά παρά ποτέ, είμαστε όλοι στο πλευρό της κυβέρνησης και υπηρετούμε ένα στόχο κοινωνικής εθνικής αλληλεγγύης».

Σε ότι αφορά την κάλυψη κλάδων από τις επιπτώσεις της κρίσης, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «υπάρχουν μέτρα, υπάρχουν τα πακέτα στήριξης», αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν κλάδοι που δεν έχουν την ίδια μεταχείριση σε σχέση με άλλους και ότι θα πρέπει να τους επανεξετάσει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε, επίσης, ότι, τεχνικώς, και η Ε.Ε. καθυστερεί, καθώς ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί νομικά ζητήματα για το Ταμείο Ανασυγκρότησης.

Για τις αμερικανικές εκλογές, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα σταθερό μοτίβο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική» και πρόσθεσε: «Άρα, δε θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα, θα επανεξετάσει όμως η Αμερική την επιλογή του νεοαπομονωτισμού. Θα δούμε, αν ο Μπάιντεν, ως πρόεδρος, εφόσον εκλεγεί, θα ανασυγκροτήσει τη Δύση ως αντίληψη και ως γεωπολιτική οντότητα. Διότι, ο πρόεδρος Τραμπ δεν πιστεύει στη Δύση, ως ενιαία στρατηγική οντότητα. Και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη».

Τέλος, σε ερώτηση για την επίδραση που θα έχει η έκβαση των αμερικανικών εκλογών στα εθνικά μας θέματα ο κ. Βενιζέλος απάντησε :

«Εμείς, δεν πρέπει να είμαστε ούτε ουρά, ούτε λαγός κανενός …Δε θα ακολουθήσουμε μια ροή εξελίξεων, δηλώσεων, που μας πηγαίνει κάπου αλλού από εκεί που θέλουμε, ούτε στο Κυπριακό, ούτε στα ελληνοτουρκικά. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό, να έχουμε τον έλεγχο των δικών μας κινήσεων και να έχουμε ένα σαφή στόχο, ο οποίος βεβαίως λαμβάνει υπόψη όλα τα συμφραζόμενα από τον παγκόσμιο χάρτη, αλλά πρέπει να είναι εθνικής ιδιοκτησίας και προτεραιότητας».