Έτσι θα στηθεί η νέα «ΓΕΦΥΡΑ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τα 4 κριτήρια ένταξης

Έτσι θα στηθεί η νέα «ΓΕΦΥΡΑ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τα 4 κριτήρια ένταξης

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρειαστεί πιθανότατα να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο αλλά θα εξασφαλίσουν -εφόσον πληρούν τα κριτήρια που θα τεθούν- ένα 9μηνο κρατικής αρωγής για την αποπληρωμή των επιχειρηματικών τους δανείων. Και η κρατική στήριξη θα είναι μεγάλη καθώς και στα επιχειρηματικά δάνεια θα μπορεί να φτάνει -ανάλογα με το… χρώμα του δανείου- ακόμη και στο 80% ή και στο 90% της μηνιαίας δόσης, όπως ακριβώς συνέβη και με τα στεγαστικά δάνεια.

Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στην ΓΕΦΥΡΑ συμπίπτει με την έναρξη των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία να στηριχτούν και για την αποπληρωμή των δανείων τους. Η «ΓΕΦΥΡΑ» θα είναι το πιο γενναιόδωρο από τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν μέχρι τώρα για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων. Διότι από την αναστολή των δόσεων -που απλώς εξασφαλίζει χρόνο στην επιχείρηση αλλά μετά την οδηγεί σε μια μεγαλύτερη μηνιαία δόση- ή την επιδότηση για την πληρωμή των τόκων, θα φτάσουμε σε ένα σχήμα με το οποίο η επιχείρηση θα εμφανίζεται να αποπληρώνει κανονικά το δάνειό της -κεφάλαιο και τόκους- ενώ η τράπεζα θα ενισχύεται -εμμέσως- καθώς θα λαμβάνει εμπρόθεσμα δόσεις οι οποίες διαφορετικά μπορεί και να μην πληρώνονταν.

Η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού είναι λογικό να αποτελέσει την αιτία για την καλλιέργεια προσδοκιών στις τάξεις των επιχειρήσεων. Ωστόσο, είναι απολύτως σαφές -δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει υπό καθεστώς αυξημένης εποπτείας- ότι το πρόγραμμα θα έχει πολύ αυστηρά κριτήρια ένταξης:

1. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής για επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές. Δηλαδή επιχειρήσεις που είχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

2. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται αποκλειστικά στις επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας. Τα κριτήρια θα είναι σαφώς πιο σύνθετα σε σχέση με αυτά της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων έχει δείξει ότι από μόνος του ο κύκλος εργασιών δεν είναι ασφαλές κριτήριο για να επιλεγούν οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα υπάρχουν κριτήρια ζημιών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Άλλωστε, το πρόγραμμα θα τρέξει ύστερα από αρκετούς μήνες και μέχρι τότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για την οικονομική κατάσταση της κάθε επιχείρησης.

3. Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα θα είναι η πλήρης άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Θα επιδιωχθεί να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχειρήσεις με φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση καταθέσεων μέσα στην πανδημία. Οπότε θα θεσπιστεί κριτήριο ώστε να μην επιδοτηθούν επιχειρήσεις που αύξησαν τις τραπεζικές τους καταθέσεις εν μέσω πανδημίας.

4. Οι πράσινοι δανειολήπτες, όπως συνέβη και με τα στεγαστικά, θα ενισχυθούν περισσότερο σε σχέση με τους «κόκκινους». Τα ποσοστά της επιδότησης για το 9μηνο, θα φτάσουν και πάλι το 80-90%

Για να φτάσουμε στην καταβολή των ενισχύσεων θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να στηθεί η πλατφόρμα, να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια και γίνουν οι έλεγχοι των αιτήσεων. Η εμπειρία από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ των στεγαστικών δανείων, έχει δείξει ότι θα χρειαστούν πάνω από 3-4 μήνες κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα μπορεί να υλοποιηθεί από τον Μάιο και μετά.