Έτοιμο για επώδυνους συμβιβασμούς το Λονδίνο με στόχο ένα ομαλό Brexit

Έτοιμο για επώδυνους συμβιβασμούς το Λονδίνο με στόχο ένα ομαλό Brexit

Η κυβέρνηση της Theresa May εμφανίζεται πρόθυμη να κάνει σημαντικές και επώδυνες υποχωρήσεις προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα ομαλό «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετών ΜΜΕ, οι υποχωρήσεις αυτές θα αφορούν κυρίως το οικονομικό ζήτημα -με άλλα λόγια, το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει το Λονδίνο προς τις Βρυξέλλες για το Brexit. 

«Η συμφωνία για την αποχώρηση θα ευνοεί, πιθανότατα, την Ε.Ε. σε μια σειρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το οικονομικό (...) ενώ η συμφωνία για τη μελλοντική μας σχέση θα είναι ευνοϊκή και για τις δύο πλευρές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής βρετανός διαπραγματευτής David Davis, απευθυνόμενος προς τους συμπατριώτες του βουλευτές. Η ομιλία του Davis έγινε στο πλαίσιο της «ανάκρισης» της May και άλλων τριών υπουργών στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων. 

Πάντως, η πρώτη ευκαιρία για να αποδειχθεί το εύρος των υποχωρήσεων που είναι έτοιμη να κάνει η βρετανική πλευρά θα δοθεί στις 9 Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών, που θα διαρκέσει δύο ημέρες. Στη συνέχεια και εφόσον όλα πάνε καλά, η σκυτάλη θα δοθεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου οι «27» έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων, που θα αφορούν τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. 

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχουν ήδη δημιουργηθεί 3.000 νέες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο της διαχείρισης του Brexit, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν άλλες 5.000 κατά τη διάρκεια του 2018. Συνολικά, στη Βρετανία υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Φωτογραφία από Wikimedia Commons