Εθνικό σχέδιο εμβολιασμού: 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα με ραντεβού, πάνω από 2,1 εκατ. πολίτες τον μήνα

Εθνικό σχέδιο εμβολιασμού: 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα με ραντεβού, πάνω από 2,1 εκατ. πολίτες τον μήνα

Το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού απέναντι στον κορονοϊό παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το οποίο περιλαμβάνει 1.108 κέντρα σε όλη τη χώρα και έχει προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο κ. Κικίλιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα με την εξής ιεράρχηση: πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Δείτε το σχέδιο:

pdf

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια στην ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή και ενημέρωσε ότι ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δυο βάρδιες.

Μία πρωινή και μία απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και, όπως είπε «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».

Τα ραντεβού θα κλείνονται είτε μέσω αποστολής SMS, είτε διαδικτυακά, είτε μέσω τηλεφώνου. «Για εκείνους που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν το ραντεβού τους, στην πόλη τους, κοντά στην περιοχή που μένει, συγκεκριμένη ώρα», διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά του το κράτος θα διενεργεί ελέγχους για τους δικαιούχους μέσω του ΑΜΚΑ, ενώ στη συνέχεια θα καταχωρούνται τα στοιχεία και θα προχωρά η διαδικασία.

Επιπλέον, μαζικοί εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης καθώς επίσης και σε 8 προαναχωρησιακά κέντρα, ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στα 35 σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Εφόσον χρειαστεί, για την περίπτωση δηλαδή που έρθουν παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, «θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας πάντως ότι «τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός».

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ακόμα ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρίες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι η διάθεσή του εμβολίου θα γίνει σταδιακά και επισήμανε πως τα εμβόλια θα αρχίσουν να έρχονται αμέσως μόλις λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.