8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Έσπασε ταμεία με πάνω από 4 δισ. η αύξηση της ΔΕΗ - Τα 21 μεγάλα funds που πήραν θέσεις

Έσπασε ταμεία με πάνω από 4 δισ. η αύξηση της ΔΕΗ - Τα 21 μεγάλα funds που πήραν θέσεις
Eurokinissi

Πέραν πάσης προσδοκίας η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ και την επιχείρηση να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από μερικά από τα μεγαλύτερα funds στον πλανήτη και μάλιστα στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης των 9 ευρώ. Η ΔΕΗ βάζει στο ταμείο 1,35 δισ. ευρώ αποκτώντας πλέον μια καθαρά «πολυεθνική» μετοχική βάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κατανεμητέο ποσό, εκτός δηλαδή των «κλειδωμένων» που καλύφθηκαν από Υπερταμείο, CVC Capital και EBRD, υπερκαλύφθηκε κατά… 5 φορές, με τη διοίκηση Στάσση να πονοκεφαλιάζει για το που θα πρωτοδώσει μετοχές.

Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο (34%) μερικά 21 από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο. Τέτοια είναι οι CVC Capital που μπήκε στην αύξηση με 10%, καθώς επίσης οι Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Helikon (είχε ήδη 6,48% στην ΔΕΗ), Wellington, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors.

Η κατανομή

Το 90% των επενδυτών είναι long investors, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Το 87% των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ προέρχονται από το εξωτερικό και το 13% από την Ελλάδα.

Το 20% των επενδυτών είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, ενώ το 80% είναι νέοι επενδυτές.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2026 καθιστώντας τη ΔΕΗ ηγέτιδα δύναμη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντική περιφερειακή ενεργειακή εταιρεία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

Εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας

«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνδυασμένης προσφοράς στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με πολλαπλή υπερκάλυψη, αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ΔΕΗ αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα», αναφέρει στη δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.

Και συνεχίζει, λέγοντας ότι η συναλλαγή αυτή αποτελεί ορόσημο για την ΔΕΗ καθώς θα της επιτρέψει να επιταχύνει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της και το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο την σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και ψηφιακή εταιρεία ενέργειας»

Στα 9 ευρώ η τιμή διάθεσης

Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, μετά από σχετική συνεδρίαση του ΔΣ για να εγκρίνει το αποτέλεσμα της ΑΜΚ, σημειώνεται ότι με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding process) διάρκειας τριών ημερών, και σε συμφωνία με τους Γενικούς Συντονιστές (Joint Global Coordinators and Joint Bookrunners) της Ιδιωτικής Τοποθέτησης (Citigroup Global Markets Europe AG και Goldman Sachs Bank Europe SE), η τελική τιμή διάθεσης ορίζεται στα 9 ευρώ ανά Νέα Μετοχή.

Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώνεται στο ανώτατο επίπεδο του αρχικού εύρους τιμών διάθεσης €8,50 – €9,00 ανά νέα μετοχή, σύμφωνα με την από 29.10.2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια €1,35 δις από τη συνδυασμένη προσφορά.

Μετά την πιστοποίηση της καταβολής του ποσού της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από το ΔΣ της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ή περίπου την 11.11.2021, η επιχείρηση αναμένει ότι οι νέες μετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους αυτών μέσω του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων την ή περίπου την 15.11.2021.

Όσο για τη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει την ή περίπου την 16.11.2021. Η ΔΕΗ θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις επόμενες ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα της εναπομείνασας διαδικασίας της ΑΜΚ με νεότερη ανακοίνωση.