Ερώτηση Μ. Βαρβιτσιώτη για τη δημιουργία νέας δομής προσφύγων – μεταναστών στο νομό Λάρισας

Ερώτηση Μ. Βαρβιτσιώτη για τη δημιουργία νέας δομής προσφύγων – μεταναστών στο νομό Λάρισας

Την πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νομό Λάρισας αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης με την ερώτησή του, αναδεικνύει τους προβληματισμούς των φορέων του νομού, καθώς και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την απόφαση δημιουργίας δεύτερης δομής φιλοξενίας στο νομό Λάρισας και την επιλογή του χώρου δημιουργίας της νέας δομής, χωρητικότητας 800 ατόμων.

«Η δημιουργία της νέας Δομής έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι με αλλεπάλληλα υπομνήματά τους προς κάθε αρμόδιο επισημαίνουν ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί για την φιλοξενία είναι ακατάλληλος, λόγω αδυναμίας επαρκούς αστυνόμευσης, γειτνιάσεως με στρατόπεδο πυρομαχικών, γειτνιάσεως με αγροτικές περιοχές με καθημερινές καλλιεργητικές δραστηριότητες, ανεπάρκειας πόσιμου νερού, ελλείψεως συγκοινωνιακής σύνδεσης, καθώς και αδυναμίας αντιμετωπίσεως ζητημάτων καθαριότητας, αποχέτευσης και υγειονομικής φροντίδας των ατόμων που θα φιλοξενούνται στον χώρο αυτόν», καταλήγει συγκεκριμένα ο Βουλευτής Β'' Αθηνών.

Αναλυτικά, η ερώτηση: 

Πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναδεικνύουν το θέμα της επικείμενης δημιουργίας νέας Δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Στρατόπεδο «Υπολοχαγού Αργυρίου Ζώγα» στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών του Νομού Λάρισας, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 800 ατόμων.

Στο Νομό Λάρισας, όπως είναι γνωστό, λειτουργεί ήδη από τον Μάρτιο 2016 και άλλη αντίστοιχη Δομή στο Κουτσόχερο δυναμικότητας περίπου 1500 ατόμων.

Η δημιουργία της νέας Δομής έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι με αλλεπάλληλα υπομνήματά τους προς κάθε αρμόδιο επισημαίνουν ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί για την φιλοξενία είναι ακατάλληλος, λόγω αδυναμίας επαρκούς αστυνόμευσης, γειτνιάσεως με στρατόπεδο πυρομαχικών, γειτνιάσεως με αγροτικές περιοχές με καθημερινές καλλιεργητικές δραστηριότητες, ανεπάρκειας πόσιμου νερού, ελλείψεως συγκοινωνιακής σύνδεσης, καθώς και αδυναμίας αντιμετωπίσεως ζητημάτων καθαριότητας, αποχέτευσης και υγειονομικής φροντίδας των ατόμων που θα φιλοξενούνται στον χώρο αυτόν.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Υπάρχει πράγματι προγραμματισμός από πλευράς του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής να δημιουργήσει νέα Δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Νομό Λάρισας και συγκεκριμένα στο Κυψελοχώρι Τεμπών;

- Έχει γίνει διάλογος – διαβούλευση του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους τοπικούς φορείς για το θέμα αυτό και είναι σε γνώση του Υπουργείου τα συγκεκριμένα προβλήματα;

- Στην περίπτωση που προχωρήσει η δημιουργία της νέας Δομής, πώς σκέπτεται το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής να αντιμετωπίσει τα θέματα στέγασης, σίτισης και περίθαλψης των φιλοξενουμένων σε αυτήν, καθώς και την ασφάλεια του χώρου και των περιοχών πέριξ αυτού από έκνομες ενέργειες;