Ερντογάν κατά... ηλεκτρονικού τσιγάρου και κινητών τηλεφώνων

Ερντογάν κατά... ηλεκτρονικού τσιγάρου και κινητών τηλεφώνων

Λάβρος κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλά και των επενδύσεων γύρω από αυτό εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχουν εφεύρει κάτι περίεργο που λέγεται ηλεκτρονικό τσιγάρο» είπε ο τούρκος πρόεδρος, γνωστός για τις αντικαπνιστικές του συνήθειες.

«Ισχυρίζονται ότι δεν περιέχει νικοτίνη αλλά σύντομα θα υπάρξουν πολλοί εθισμένοι σε αυτό» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις διεθνείς πολιτικές στο χώρο του φαρμάκου και της δημόσιας υγείας που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είπε, έχουν προσεγγίσει την κυβέρνηση πολλές εταιρείες για να επενδύσουν 500 εκατ. δολάρια ή 1 δισ. στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Τους ρωτάμε αν θα εξάγουν το προϊόν τους που θα παράξουν στην Τουρκία, αλλά εκείνοι απαιτούν να διοχετεύσουν το 10% της παραγωγής τους στην εγχώρια αγορά. Αυτή είναι η αληθινή τους πρόθεση» εξήγησε.

Ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε πως οι εταιρείες αυτές θέλουν να μετατρέψουν τη νεολαία σε εθισμένους.

Από το στόχαστρο του Ερντογάν δεν ξέφυγαν και οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων. «Τα παιδιά είναι εθισμένα στα κινητά τηλέφωνα. Το γεγονός αποτελεί απειλή για την οποία πρέπει να δουλέψουμε» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν οι ετήσιες πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων φτάνουν τα 70 εκατομμύρια ενώ ο πληθυσμός της χώρας αγγίζει τα 81 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο τούρκος πρόεδρος προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κύρια πηγή χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων προέρχεται από την εμπορία ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο καπνού και αλκοόλ».

«Ο εθισμός και ο τρόμος μοιάζουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.