Έρευνα: Η ήπια νόσηση με Covid προκαλεί ακόμα απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης

Έρευνα: Η ήπια νόσηση με Covid προκαλεί ακόμα απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης

Τα άτομα που νοσούν ήπια με COVID-19 και δεν υποφέρουν από άλλα κλασικά συμπτώματα «μακράς διάρκειας COVID» μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση της συγκέντρωσης και της μνήμης από έξι έως εννέα μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τα γνωστικά προβλήματα που επηρεάζουν τα επίπεδα συγκέντρωσης, μαζί με τη λήθη και την κούραση, είναι χαρακτηριστικά του μακροχρόνιου COVID - μια κατάσταση που ταλαιπωρεί ορισμένους μετά από μια αρχική περίοδο μόλυνσης - αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί πόσο διαδεδομένα μπορεί να είναι τα προβλήματα μετά τη μόλυνση από τον COVID-19.

Στη νέα μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν βρεθεί θετικοί στον COVID-19 στο παρελθόν αλλά δεν ανέφεραν άλλα παραδοσιακά μακροχρόνια συμπτώματα του COVID κλήθηκαν να ολοκληρώσουν ασκήσεις για να ελέγξουν τη μνήμη και τη γνωστική τους ικανότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν σημαντικά χειρότεροι στην ανάκληση προσωπικών εμπειριών, γνωστών ως επεισοδιακή μνήμη, έως και έξι μήνες μετά τη μόλυνση.

Είχαν επίσης μεγαλύτερη μείωση στην ικανότητά τους να διατηρούν την προσοχή με την πάροδο του χρόνου από μη μολυσμένα άτομα έως και εννέα μήνες μετά τη μόλυνση.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι, παρόλο που οι επιζώντες μας από τον COVID-19 δεν αισθάνονταν πλέον συμπτώματα τη στιγμή της εξέτασης, έδειξαν υποβαθμισμένη προσοχή και μνήμη», δήλωσε ο Δρ Sijia Zhao του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν κάποιες χρόνιες γνωστικές συνέπειες για μήνες», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι 136 συμμετεχόντων στην έρευνα με την πάροδο του χρόνου παρουσίασαν βελτίωση της μνήμης και η διάρκεια της προσοχής επανήλθε σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό μετά από έξι και εννέα μήνες, αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης καλές επιδόσεις σε τεστ άλλων γνωστικών ικανοτήτων.