Έρχεται με «εκπλήξεις» η Eπιστρεπτέα 5

Έρχεται με «εκπλήξεις» η Eπιστρεπτέα 5

Αποκαλυπτήρια με «εκπλήξεις» -για κάποιους ευχάριστες και για κάποιους δυσάρεστες- για την απόφαση της επιστρεπτέας προκαταβολής 5.

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους αιτούντες από κλάδους που εξακολουθούν να είναι «κλειστοί» (π.χ εστίαση, γυμναστήρια, διασκέδαση, κινηματογράφοι) αλλά και να «απομονώσει» επαγγελματίες που προσπάθησαν να μαγειρέψουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα ώστε να μπουν στη «μοιρασιά» χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν πληγεί οικονομικά κατά το τελευταίο 4μηνο του έτους.

Από τους περίπου 730.000 επαγγελματίες που έχουν κάνει αίτηση, εκτιμάται ότι την επόμενη εβδομάδα θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους όχι περισσότεροι από 500-550.000. Με ποιους τρόπους θα επιδιωχθεί να υπάρξει περισσότερη δικαιοσύνη στη μοιρασιά των 1,5 δισ. ευρώ;

  1. Δεν είναι δεδομένο ότι το απαιτούμενο ποσοστό μείωσης των εσόδων θα παραμείνει στο 20% όπως συνέβη με τους προηγούμενους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Είναι πιθανό στο τελικό κείμενο της απόφασης να υπάρξουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό μείωσης εσόδων.
  2. Για κλάδους που παραμένουν κλειστοί και μετά τις 18 Ιανουαρίου -εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφους κλπ- αναμένεται να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις στην απόφαση για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το «κούρεμα» του 50% στο ποσό χρηματοδότησης αναμένεται να είναι κοινό για όλους. Ωστόσο, αναμένονται περισσότερες «ευκολίες» για όσους επαγγελματίες θα εξακολουθήσουν να είναι κλειστοί και τις επόμενες εβδομάδες.
  3. Το «50-50» είναι δεδομένο. Από τα 1.000 ευρώ που θα εισπράττει ο κάθε δικαιούχος, θα επιστρέφει τα 500. Επίσης, θα υπάρχει ελάχιστο ποσό δανεισμού 1.000 ευρώ το οποίο όμως θα είναι κοινό για όλες τις επιχειρήσεις και δεν θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης ή την έκταση της μείωσης εσόδων που έχει υποστεί.

Οι εκταμιεύσεις των ποσών αναμένονται προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης είναι ήδη στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων προκειμένου να γίνουν οι ακριβείς υπολογισμοί.