Έντονες αντιδράσεις από την επίθεση Ρουβίκωνα στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις από την επίθεση Ρουβίκωνα στη Βουλή

Τις έντονες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου προκάλεσε η καταδρομική επίθεση με καπνογόνα, μπογιές και μπουκάλια προς το κοινοβούλιο που πραγματοποίησε η αντιεξουσιαστική οργάνωση Ρουβίκωνας, φτάνοντας μέχρι τα σκαλάκια της Βουλής.

Η σημερινή ενέργεια που έγινε στα πλαίσια στήριξης του Δημήτρη Κουφοντίνα προκάλεσε σάλο αντιδράσεων από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οι οποίες ζητούν να σταματήσει η ανοχή, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που από όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας έχει καταγραφεί μπαράζ επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει ομάδες αντιεξουσιαστών σε Αθήνα και περιφέρεια.

Ο, κατά παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του Συριζα, «ακτιβισμός» του Ρουβίκωνα που βρίσκεται σε έξαρση με επιθετικές ενέργειες οι οποίες έφθασαν σήμερα μέχρι την κεντρική είσοδο της Βουλής, «ξεχείλισε το ποτήρι», με αποτέλεσμα σύσσωμη η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για ανοχή. 

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 14:00, περίπου 15 μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν μπογιές και καπνογόνα στους τοίχους της Βουλής, αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε μια προσαγωγή 36χρονου, η οποία μετατράπηκε σε σύλληψη και το εν λόγω άτομο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υπήρξε εμπλοκή ανάμεσα στους αγνώστους και την υπηρεσία ασφαλείας της Βουλής, ενώ υπάρχει και μια σύλληψη. Κατά τον ίδιο, άναψαν δύο καπνογόνα και παράλληλα πετάχτηκαν δοχεία κόκκινου χρώματος, τα οποία και έπεσαν στην είσοδο του κοινοβουλίου. 

Οι άγνωστοι δεν πέταξαν ούτε τρικάκια, ούτε φώναξαν συνθήματα, διότι απομακρύνθηκαν μετά από 15 δευτερόλεπτα.

Για απόλυτο εξευτελισμό του κράτους έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, σχολιάζοντας τον βανδαλισμό της Βουλής από τον Ρουβίκωνα, τονίζοντας ότι η η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά της, σε συνενοχή που εξελίσσεται η ανοχή της κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές αναφέρθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχει έρθει η ώρα να πάμε μπροστά με ασφάλεια για τους πολίτες και στήριξη στους αστυνομικούς που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν σήμερα τη δουλειά τους».

Την ενέργεια του Ρουβίκωνα καταδίκασε και η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες». Την απερίφραστη καταδίκη του για την επίθεση Ρουβίκωνα στο κτίριο της Βουλής, εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι ενέργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες μέσα στην προεκλογική περίοδο «οξύνουν το κλίμα απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν». 

Μάλιστα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε όχι μόνο απαράδεκτη και αντιδημοκρατική μια τέτοια ενέργεια αλλά μίλησε για καταδρομική επιχείρηση. 

Βουλή επίθεση 1

Βουλή επίθεση 2

Βουλή επίθεση 3

Βουλή επίθεση 4

επίθεση βουλή

επίθεση βουλή 2

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2017 ο Ρουβίκωνας είχε φτάσει έως το περιστύλιο της Βουλής, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την Ηριάννα. Τότε, σχεδόν ανενόχλητοι 15 άντρες και 2 γυναίκες λίγο έλειψε να μπουν μέσα στη Βουλή, φτάνοντας ένα βήμα πριν περάσουν την πόρτα της… Ολομέλειας. 

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν πρωτοφανείς, καθώς κάποια μέλη της αναρχικής ομάδας προσήχθησαν και μεταφέρονταν στη ΓΑΔΑ με περιπολικά της Άμεσης Δράσης, όταν στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας το κέντρο επιχειρήσεων έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι και μάλιστα, ζητήθηκε από τα πληρώματα της Άμεσης Δράσης να μεταφέρουν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» πίσω στο σημείο απ' όπου τα είχαν προσαγάγει.

Διαβάστε ακόμα: 

- Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επίθεσης στη Βουλή