Επίθεση ιερέα με βιτριόλι σε επτά μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη

Επίθεση ιερέα με βιτριόλι σε επτά μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη

Ένα πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα στη Μονή Πετράκη καθώς ένας ιερομόναχος επιτέθηκε με καυστικό υγρό κατά επτά Μητροπολιτών, ενός αστυνομικού και δύο δικηγόρων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στο Λαϊκό νοσοκομείο διακομίστηκαν από τη Μονή Πετράκη, με μέριμνα του ΕΚΑΒ,  6 Μητροπολίτες και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων. 

Αυτή την ώρα έχουν διακομιστεί στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας για οφθαλμολογική παρακολούθηση.

Στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ έχουν διακομιστεί οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται ανησυχητική και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση.

Ο Μητροπολίτης Άρτας που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ έχει λάβει εξιτήριο.

Από την πρώτη στιγμή, στο Λαϊκό Νοσοκομείο μετέβησαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σήμερα είχε προγραμματιστεί συνοδικό δικαστήριο στο οποίο συμμετείχαν οι Μητροπολίτες με τον ιερομόναχο να είναι εγκαλούμενος για υπόθεση ναρκωτικών, από την ενορία της Βόρειας Ελλάδας.

Ο κατηγορούμενος  είχε μαζί του ένα μπουκαλάκι με βιτριόλι, το οποίο έριξε κατά των Μητροπολιτών στα χέρια και στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα θύματα της επίθεσης με καυστικό υγρό είναι οι μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Άρτας Καλλίνικος, Δρυινουπόλεως Ανδρέας, Ζακύνθου Διονύσιος Δ', Κηφισιάς Κύριλλος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από φρουρό της Μονής. Ειδοποίησε την αστυνομία η οποία έσπευσε άμεσα στο σημείο και τον συνέλαβε. Αμέσως μετά την επίθεση είπε ότι: «Επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν. Θεωρώ άδικη την υπόθεση για την οποία κατηγορούμαι. Είναι σκευωρία η υπόθεση με τα ναρκωτικά».

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη - Ιερώνυμου

Τη βαθύτατη λύπη του για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον των επτά μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επικοινωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης.

Β. Κικίλιας για την επίθεση σε μητροπολίτες: Τραγικό γεγονός

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή, με το ΕΚΑΒ που έφτασε στη Μονή Πετράκη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες από τη Μονή Πετράκη, που δέχτηκαν επίθεση με καυστικό υγρό.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, επτά μητροπολίτες νοσηλεύονται στο Λαϊκό, οι 4 θα παραμείνουν στο Λαϊκό και θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες, ο ένας ήδη διακομίζεται στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ. Οι άλλοι δύο μητροπολίτες, προσέθεσε, ανάλογα με την πορεία της υγείας τους, ενδεχομένως να διακομιστούν ή στο ΚΑΤ ή στην Οφθαλμολογική Κλινική του «Γεννηματάς».

Σημείωσε, πως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να ενημερώνεται συνεχώς. 

"Είναι προφανές ότι είναι ένα τραγικό συμβάν, έχει δύο εκφάνσεις. Η μια αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει ήδη επιληφθεί και ο υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης και το άλλο είναι ιατρικής φύσεως και έχει να κάνει με το υπουργείο Υγείας.

Επαναλαμβάνω, είναι πρωτόγνωρο γεγονός, τραγικό γεγονός. Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε άμεσα είναι να προσφέρουμε στους αρχιερείς μας τις πρώτες βοήθειες και μετά να εκτιμηθεί σωστά και επιστημονικά η κατάστασή τους, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω ιατρική αγωγή ή θεραπεία εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί".

Ιερώνυμος: «Αποφύγαμε τα χειρότερα»

«Αποφύγαμε τα χειρότερα» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες από τη Μονή Πετράκη, που δέχτηκαν επίθεση με καυστικό υγρό.

 «Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά πιστεύουμε ότι με τη φροντίδα των ιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία» επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

 Αναφερόμενος στην επίθεση, είπε πως είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας γιατί είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία.

 Τέλος, ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας που έσπευσε στο Λαϊκό.

Κατερίνα Σακκελαροπούλου: Eκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό 

Με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Πετράκη σημειώνοντας: «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».

Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.