Επιστολή σε Μέρκελ και Μακρόν για προσφυγικό
Κυριάκος Μητσοτάκης

Επιστολή σε Μέρκελ και Μακρόν για προσφυγικό

Μια επιστολή, που αναφέρει τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το προσφυγικό, απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, πριν από την τηλεδιάσκεψη τους με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί απουσίας της χώρας μας από την συνδιάσκεψη Τουρκίας- Γαλλίας - Γερμανίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό  

Ήδη από τις 16 Μαρτίου, πριν δηλαδή από την τηλεδιάσκεψη ο Έλληνας Πρωθυπουργός με επιστολές του ενημέρωσε και την κυρία Μέρκελ και τον κ. Μακρόν για τις ελληνικές θέσεις αλλά και για την κατάσταση στον Έβρο.

«Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα δεν ήταν απούσα. Ο Πρωθυπουργός στις  16 του μήνα έστειλε επιστολή αναλυτικά με τις θέσεις μας, για το τι συνέβη στα σύνορα μας, με τις βλέψεις της Τουρκίας που εκβιάζει την Ευρώπη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. Να σημειωθεί ότι στην ίδια επιστολή περιέχονταν και οι ελληνικές θέσεις για τον μηχανισμό χρηματοδότησης της Τουρκίας. Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά πρότεινε  μεγαλύτερη χρηματοδότηση όταν η γειτονική χώρα μπορέσει να ελέγξει τις ροές αλλά και άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τις επιστροφές.