Επιστήμονες αναζητούν την προέλευση του κορονοϊού σε νυχτερίδες

Επιστήμονες αναζητούν την προέλευση του κορονοϊού σε νυχτερίδες

Επιστήμονες συλλέγουν δείγματα από νυχτερίδες στη βόρεια Καμπότζη σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν την προέλευση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, επιστρέφοντας σε μια περιοχή όπου πριν μία δεκαετία εντοπίστηκε σε ζώα ένας ιός που έμοιαζε πολύ με τον νέο κορονοϊό.

Δύο δείγματα από νυχτερίδες που ανήκουν στο είδος των ρινόλοφων είχαν συλλεχθεί το 2010 στην επαρχία Στανγκ Τρενγκ, κοντά στο Λάος, και διατηρούνται σε ψυγεία του Ινστιτούτου Παστέρ της Καμπότζης (IPC) στην Πνομ Πενχ.

Σε τεστ που έγιναν σε αυτά τα δείγματα πέρυσι εντοπίστηκε ένας ιός συγγενικός του νέου κορονοϊού που έχει σκοτώσει περισσότερους από 4,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες.

«Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει καλύτερα την covid-19», δήλωσε η Θάβρι Χοέμ, επικεφαλής της αποστολής.

Τα ζώα ξενιστές

 

Τα ζώα ξενιστές, όπως οι νυχτερίδες, συχνά δεν έχουν συμπτώματα από τους ιούς που μεταφέρουν, αλλά αυτοί μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες αν μεταδοθούν σε άλλα ζώα ή τους ανθρώπους.

Ο δρ. Βεάσνα Ντουόνγκ επικεφαλής του τμήματος ιολογίας στο IPC επισήμανε ότι το τμήμα του έχει πραγματοποιήσει τέσσερις αποστολές τα δύο τελευταία χρόνια ελπίζοντας να συγκεντρώσει στοιχεία για την προέλευση και την εξέλιξη του ιού αυτού.

«Θέλουμε να δούμε αν ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει εκεί και (…) να μάθουμε πώς εξελίχθηκε», εξήγησε.

Άλλοι θανατηφόροι ιοί που προήλθαν από τις νυχτερίδες είναι ο ιός Έμπολα, αλλά και άλλοι κορονοϊοί όπως αυτός που ευθύνεται για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS).

Οι άνθρωποι ευθύνονται για την καταστροφή

 

Ωστόσο, ο Ντουόνγκ τόνισε ότι οι άνθρωποι ευθύνονται για την καταστροφή που προκάλεσε η covid-19 επειδή παρεμβαίνουν και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον όπου ζουν τα άγρια ζώα.

«Αν προσπαθήσουμε να βρεθούμε κοντά στην άγρια φύση, οι πιθανότητες να μολυνθούμε από έναν ιό που μεταφέρουν τα άγρια ζώα είναι περισσότερες από όσες συνήθως. Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να μεταλλαχθεί και να μολύνει τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα αυτό, που χρηματοδοτείται από τη Γαλλία, έχει επίσης στόχο να εξετάσει πώς το εμπόριο άγριων ζώων ενδέχεται να συνέβαλε στην εξάπλωση του κορονοϊού στους ανθρώπους.

«(Το πρόγραμμα) έχει στόχο να προσφέρει νέες γνώσεις για τις αλυσίδες εμπορίου κρέατος άγριων ζώων στην Καμπότζη, να καταγράψει την ποικιλομορφία των βήτα- κορονοϊών που κυκλοφορούν σε αυτές και να αναπτύξει ένα ευέλικτο και ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για περιστατικά εξάπλωσης ιών», εξήγησε η Τζούλια Γκιγεμπό, ερευνήτρια στο τμήμα ιολογίας του IPC.