Επιμένει η ΕΕ: Πληρωμές με ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων κατά Ρωσίας

Επιμένει η ΕΕ: Πληρωμές με ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων κατά Ρωσίας

Την πάγια θέση της ότι το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων η πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις».

Υπενθυμίζεται πως ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Τετάρτη πως πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια, αλλά δεν κατονόμασε την εταιρεία που είχε στο μυαλό του. «Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την Gazprom», είπε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φέρσον, «η θέση της Επιτροπής για το ρωσικό διάταγμα και το μηχανισμό πληρωμής που προτείνεται παραμένει η ίδια. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει υποστεί κυρώσεις και η χρήση της μεθόδου που προτείνει το Κρεμλίνο, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων».

Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει δηλώσει ξεκάθαρα η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, επανέλαβε ο Τιμ Μακ Φέρσον, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου και σε συνεχή επαφή με τα κράτη-μέλη, θα παρουσιάσει λεπτομερείς κατευθύνσεις σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου.

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε, τέλος, ότι η Κομισιόν μελετά τις πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του διατάγματος που έστειλε η Gazprom με επιστολή της στους πελάτες της.

Άλλοι δέκα Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank

Οι δηλώσεις της Κομισιόν, έρχονται μετά από νέο δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, δέκα ακόμη Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank, διπλασιάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των πελατών που ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο.

Συνολικά, προς το παρόν, είκοσι ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν ανοίξει λογαριασμούς, με άλλους 14 πελάτες να ζητούν τα έγγραφα που χρειάζονται για να τους δημιουργήσουν, αποκαλύπτει το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η πηγή του αρνήθηκε να προσδιορίσει τις εταιρίες.