Επικεφαλής Moderna: Μέχρι τον Μάρτιο δύναται να έχουμε ενισχυτική δόση κατά της Όμικρον

Επικεφαλής Moderna: Μέχρι τον Μάρτιο δύναται να έχουμε ενισχυτική δόση κατά της Όμικρον

Η Moderna θα μπορούσε να έχει έτοιμη μια ενισχυτική δόση κατά της παραλλαγής Όμικρον μέχρι το Μάρτιο και τον ίδιο μήνα να υποβάλει αίτηση για έγκριση στις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας δρ Στέφεν Χοτζ, αναφέροντας μάλιστα ότι έχει ήδη ξεκινήσει το πρότζεκτ για τη δημιουργία του νέου εμβολίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της Moderna εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ενισχυτικά εμβόλια που θα φέρουν γονίδια που θα στοχεύουν στη νέα παραλλαγή θα ήταν ο ταχύτερος τρόπος αντιμετώπισης τυχόν αναμενόμενων μειώσεων στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου που μπορεί να προκαλέσει.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο. η εταιρεία εργάζεται σε ένα πολυδύναμο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει έως και τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου της Όμικρον. «Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς ακόμη μήνες», είπε ο Χοτζ

Η Όμικρον, που αποκαλείται «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μελετάται για να διαπιστωθεί εάν είναι πιο μεταδοτικό ή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από άλλες παραλλαγές και εάν μπορεί να αποφύγει τα τρέχοντα εμβόλια. Δεδομένης της προηγούμενης καθοδήγησης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η οποία έχει απαιτήσει κλινικές δοκιμές μεσαίου σταδίου, ο Χοτζ είπε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει τρεις ή τέσσερις μήνες.

"Οι ενισχυτικές δόσεις συγκεκριμένα για την Όμικρον, απλά ρεαλιστικά, δεν μπορούν να είναι έτοιμες πριν από τον Μάρτιο", είπε ο Χοτζ, εκτός εάν ο FDA αλλάξει τις οδηγίες του για τα δεδομένα που θα χρειαστούν για την έγκριση.

Η Moderna θα είναι σε θέση να παρασκευάσει το εμβόλιο καθώς διενεργούσε τις δοκιμές, είπε, για να το έχει έτοιμο να κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό.

Ανέφερε ότι η FDA αξιολογεί επί του παρόντος την απειλή για την προστασία του εμβολίου που θέτει η παραλλαγή  Όμικρον. Ο Οργανισμός θα μπορούσε να παράσχει ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα, παρόμοιο με τον τρόπο που εγκρίνει τα εμβόλια για τη γρίπη, εγκρίνοντας αλλαγές που θα συντόμευαν το χρονοδιάγραμμα σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μεγάλη πτώση στην αποτελεσματικότητα θα προκαλέσει η παραλλαγή Omicron για τα τρέχοντα εμβόλια, αλλά θα μπορούσε να είναι σημαντική, υπέθεσε ο Χοτζ και υπενθύμισε πως «οι μεταλλάξεις που είχαν προηγουμένως οδηγήσει στη μεγαλύτερη πτώση της αποτελεσματικότητας παρατηρήθηκαν στο Δέλτα και στο Βήτα. Και όλες αυτές οι μεταλλάξεις εμφανίστηκαν στο Όμικρον» 

Ο Χοτζ είπε ότι η εταιρεία δοκιμάζει για να δει εάν οι πλήρως εμβολιασμένοι λήπτες του εμβολίου της Moderna προστατεύονται από την παραλλαγή, καθώς και εκείνοι που έλαβαν τις αναμνηστικές δόσεις των 50 μικρογραμμαρίων και 100 μικρογραμμαρίων του εμβολίου.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι σε θέση τουλάχιστον να επιβραδύνουν, αν όχι να σταματήσουν εντελώς, την παραλλαγή Όμικρον», κατέληξε.