Επίδομα θέρμανσης: Αυξημένο φέτος το ποσό, ίδιοι οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης: Αυξημένο φέτος το ποσό, ίδιοι οι δικαιούχοι

Μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης θα πάρουν φέτος οι δικαιούχοι χωρίς ωστόσο διεύρυνση του αριθμού τους, ενώ ίδια παραμένουν και τα εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό βάσης μπορεί να διαμορφωθεί στα 250-260 ευρώ, έναντι 220 ευρώ το περασμένο Ιανουάριο. Συνολικά το ποσό που θα μοιρασθεί φέτος για επίδομα θα είναι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ από 75 εκατ. πέρυσι. Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνονται τέσσερις εβδομάδες πριν τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη σεζόν 2021/2022.

Στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις μείωσης των φόρων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης, η απάντηση από αρμόδια χείλη είναι ότι τέτοια σκέψη δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με την αγορά, με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή εφόσον η διάθεση του πετρελαίου ξεκινούσε άμεσα, θα στοίχιζε λίγο πάνω από 1 ευρώ το λίτρο, σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αυξημένο κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περυσινής πρεμιέρας. Όσο για το φυσικό αέριο, η τιμή διάθεσης εκτιμάται ότι θα είναι διπλάσια από τη περυσινή. Σε αυτό το κλίμα, το ποσό που θα διατεθεί για επίδομα θέρμανσης θα κυμανθεί μεταξύ 90 και 100 εκατ. ευρώ, έναντι 75 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Το επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται με βάση ένα ποσό βάσης και ποικίλει από δικαιούχο σε δικαιούχο. Το ποσό βάσης πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο υπάγεται η κύρια κατοικία και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το επίδομα που προκύπτει μετά τον παραπάνω υπολογισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ αλλά ούτε και να υπερβαίνει τα 650 ευρώ. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε έως πέρυσι.

Σύμφωνα με την περυσινή απόφαση, η χορήγηση του επιδόματος γινόταν υπό τον όρο ο δικαιούχος να έχει κάνει αγορές καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπονταν του παραπάνω ορίου, τότε ο δικαιούχος ελάμβανε επίδομα ίσο με το 50% της αξίας των αγορών που είχε πραγματοποιήσει το ίδιο διάστημα.