Επίδειξη δύναμης (και) της Ρωσίας στην Κορεατική Χερσόνησο

Επίδειξη δύναμης (και) της Ρωσίας στην Κορεατική Χερσόνησο

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή της Μόσχας να στείλει τα πιο βαριά βομβαρδιστικά που διαθέτει στον εναέριο στόλο της -τα Tupolev-95MS, που αποκαλούνται και «αρκούδες» και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών- σε αποστολή γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, στις Θάλασσες της Ιαπωνίας και της Ανατολικής Κίνας.

Όπως έγινε γνωστό, τα βομβαρδιστικά συνοδεύονταν από μαχητικά νέας γενιάς τύπου Sukhoi-35S, αλλά και από αεροσκάφη Α-50, που αποτελούν το ρωσικό αντίστοιχο του Boeing E-3 Sentry AWACS και διαθέτουν πανίσχυρα ραντάρ. Μόλις δε έγινε αντιληπτή η προσέγγιση των ρωσικών αεροπλάνων στην περιοχή και παρά το γεγονός ότι πέταξαν στον διεθνή εναέριο χώρο, Ιαπωνία και Νότιος Κορέα έδωσαν εντολή σε δικά τους μαχητικά να απογειωθούν για να παρακολουθήσουν την πορεία τους.

Η ασυνήθιστη αυτή ενέργεια έρχεται σε μια στιγμή που η ένταση παραμένει υψηλή στην περιοχή, ενώ Ηνωμένες Πολιτείες και Νότιος Κορέα πραγματοποιούν από τη Δευτέρα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια. Όπως σημειώνουν δε αναλυτές, με τον τρόπο αυτό η Ρωσία επεδίωξε να δηλώσει «παρούσα» στις εξελίξεις στον Ειρηνικό, τασσόμενη ουσιαστικά στο πλευρό της Κίνας.

«ΗΠΑ και Ν. Κορέα πραγματοποιούν ολοένα μεγαλύτερα στρατιωτικά και ναυτικά γυμνάσια και αυτό ουδόλως συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.

Η ίδια, μάλιστα, έστρεψε τα πυρά της και κατά του Τόκιο, τονίζοντας ότι τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Aegis στο έδαφός της είναι «δυσανάλογα» με τις ενδεχόμενες πυραυλικές απειλές από την πλευρά της Βορείου Κορέας. Υπενθυμίζεται ότι Ιαπωνία και Ρωσία έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» στον βόρειο Ειρηνικό από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Φωτογραφία από Commons Wikimedia