Επιβεβαιώνει μετά τη Σαουδική Αραβία ότι διεξάγονται μεταξύ τους συνομιλίες
Ιράν

Επιβεβαιώνει μετά τη Σαουδική Αραβία ότι διεξάγονται μεταξύ τους συνομιλίες

Λίγες μέρες μετά τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα για πρώτη φορά ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον κυριότερο αντίπαλό του στην περιοχή, λέγοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιλύσει τα ζητήματα που υφίστανται μεταξύ τους.

«Η αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο μουσουλμανικές χώρες στην περιοχή του Κόλπου είναι προς το συμφέρον των δύο εθνών και της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Το Ιράν αναμένει το αποτέλεσμα των συνομιλιών, είπε: «Καλωσορίζουμε την επίλυση ζητημάτων που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών... Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια υπό αυτό το πρίσμα».

Ο πρεσβευτής Ραγέντ Κρίμλι, επικεφαλής του (τμήματος) σχεδιασμού πολιτικής στο υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα πως οι συνομιλίες ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν σκοπό τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή. Είπε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα και πως το Ριάντ θέλει να δει «επαληθεύσιμες ενέργειες».

Σύμφωνα με το Reuters, μια αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία υπό τον επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών Χάλιντ μπιν Άλι αλ Χουμαϊντάν συναντήθηκε με Ιρανούς αξιωματούχους στη Βαγδάτη στις 9 Απριλίου, ενώ αναμένονται και άλλες συναντήσεις αυτό τον μήνα, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία έχουν εμπλακεί σε μια αντιπαλότητα που έχει εξελιχθεί σε συγκρούσεις δι΄αντιπροσώπων σε όλη την περιοχή, από την Υεμένη μέχρι τη Συρία και το Ιράκ. Οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους το 2016. Αξιωματούχοι και πηγές στη Μέση Ανατολή δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι διεξήγαγαν δύο γύρους συνομιλιών.

Η ανάληψη της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Τζο Μπάιντεν άλλαξε τους διπλωματικούς υπολογισμούς σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει την επανεκκίνηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν την οποία ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, εγκατέλειψε και κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να βάλει τέλος στον πόλεμο εναντίον των Χούθι της Υεμένης που είναι σύμμαχοι του Ιράν.

H εξέλιξη αυτή καταγράφεται ενώ Ουάσινγκτον και Τεχεράνη προσπαθούν παράλληλα να αναβιώσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, στην οποία το Ριάντ ήταν αντίθετο, κι ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν να τερματιστεί η σύγκρουση στην Υεμένη, που θεωρείται από πολλούς πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Με πληροφορίες από Reuters