7ος χρόνος, ημέρα 2100η
Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

Επεισόδια στη συγκέντρωση των αρνητών - Οκτώ προσαγωγές

Επεισόδια στη συγκέντρωση των αρνητών - Οκτώ προσαγωγές
Eurokinissi

Σε οκτώ προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ, για τα επεισόδια που έγιναν σήμερα Τετάρτη το απόγευμα στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια, στη διάρκεια της συγκέντρωσης αρνητών. Τραυματίστηκε αστυνομικός.  Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, «στις 17:30, μετά από κάλεσμα σε ιστοσελίδα για συγκέντρωση, με κεντρικό σύνθημα "κοινωνική αντεπίθεση, ταξική αλληλεγγύη ενάντια στη θανατοπολιτική κράτους, κεφαλαίου και φασιστών", πραγματοποιήθηκε συνάθροιση περίπου 100 ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της συνάθροισης, μέρος των συγκεντρωμένων επιτέθηκε και τραυμάτισε τρεις πολίτες, διερχόμενους εκείνη τη στιγμή, από την οδό Πανεπιστημίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν άμεσα για τον απεγκλωβισμό και την διάσωση των ανωτέρω πολιτών και απώθησαν τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι κατευθύνθηκαν και διαλύθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία.

Στο συμβάν πραγματοποιήθηκαν επτά προσαγωγές, ενώ τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Της προανάκρισης επιλαμβάνεται η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής».


Όσον αφορά τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η ΓΑΔΑ σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Στις 18:00, μετά από κάλεσμα μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης διαφόρων οργανώσεων, συλλόγων και σωματείων για συγκέντρωση, με κεντρικό σύνθημα "όλοι στον αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια- όχι στα δικτατορικά μέτρα της κυβέρνησης-ενάντια στο διαχωρισμό των πολιτών", πραγματοποιήθηκε συνάθροιση περίπου 3.500 ατόμων στον χώρο της Πλατείας Συντάγματος.

Οι συγκεντρωμένοι αγνόησαν τις εκκλήσεις - προειδοποιήσεις του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να αποχωρήσουν από το οδόστρωμα της Λεωφόρου Αμαλίας που είχαν καταλάβει, προκειμένου να διεξαχθεί ανεμπόδιστα η κυκλοφορία των οχημάτων που είχε διακοπεί, ενώ ταυτόχρονα τμήμα των συγκεντρωμένων προέβη σε ρίψη αντικειμένων (πετρών-μπουκαλιών) κατά των αστυνομικών δυνάμεων, έμπροσθεν του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη».


Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην απώθηση των συγκεντρωμένων, με ρίψεις νερού και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

«Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων αποχώρησε μέσω διαφόρων κατευθύνσεων και στην οδό Μητροπόλεως ομάδα ατόμων από τους ανωτέρω αποχωρούντες επιτέθηκε και τραυμάτισε γυναίκα.

Μικροομάδες παρέμειναν στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος, βάζοντας φωτιά σε δύο κάδους απορριμμάτων και προβαίνοντας σε ρίψη αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν επίσης.

Πραγματοποιήθηκε μία προσαγωγή.

Της προανάκρισης επιλαμβάνεται η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών», καταλήγει η ανακοίνωση.


Η νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη συγκέντρωση των αρνητών σε Σύνταγμα και Ομόνοια.  
 


Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τον κίνδυνο εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και τις εκκλήσεις για συμβολή στην προσπάθεια αναχαίτισης του τέταρτου κύματος του κορονοϊόύ, οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν χωρίς να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες (αποστάσεις ασφαλείας και χρήση μάσκας).


Συγκέντρωση ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον κορονοϊό πραγματοποιήθηκε και στον Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη, όπου περίπου  8.000 αντιεμβολιαστές  είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας σημαίες, σταυρούς και εικόνες. 

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις της τροπολογίας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αφορούν σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

  • Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
  • Σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
  • Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.