Eπ. Ανταγωνισμού: Να απαλλαγεί η ΔΕΠΑ από τις δημοπρασίες φυσικού αερίου

Eπ. Ανταγωνισμού: Να απαλλαγεί η ΔΕΠΑ από τις δημοπρασίες φυσικού αερίου

Την απαλλαγή της ΔΕΠΑ από την υποχρέωση διάθεσης ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω δημοπρασιών, εισηγούνται οι υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την ολομέλεια της Αρχής. Η ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφανθεί επί της εισήγησης.

Σύμφωνα με αυτήν, την Δευτέρα και κατόπιν αιτήματος της ΔΕΠΑ, πρόκειται να συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής, προκειμένου να επανεξετάσει την δέσμευση που είχε αναλάβει η πρώτη κατά το παρελθόν για υποχρεωτικές δημοπρασίες φυσικού αερίου, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά. Υποχρέωση που είχε επιβληθεί στην ΔΕΠΑ κατά το παρελθόν, όταν και το μερίδιο αγοράς της ήταν πολύ υψηλό, κάτι το οποίο πλέον δεν ισχύει. 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Επ. Ανταγωνισμού αναφέρει ότι :

«Κατά την Εισήγηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαμορφωθείσες συνθήκες στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι η υπ’ αριθ. 3 Δέσμευση της υπ' αριθ. 551/VII/2012 Απόφασης της ΕΑ, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, έχει πλέον επιτελέσει τον σκοπό της, ήτοι την παροχή ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου και ιδίως την ανάπτυξη επαρκών ανταγωνιστικών δυνάμεων. Κατά την ανωτέρω Εισήγηση, προτείνονται τα ακόλουθα: 

- Να διαπιστωθεί ότι έχει επέλθει ουσιαστική μεταβολή των γεγονότων στα οποία βασίστηκε η υπ’ αριθ. 551/VII/2012 Απόφαση της ΕΑ, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, αναφορικά με την υπ’ αριθ. 3 Δέσμευση της ΔΕΠΑ και

- Να κάνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΠΑ περί απαλλαγής της από την υποχρέωση εφαρμογής προγράμματος διάθεσης ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, κατά τα οριζόμενα και στην υπ’ αριθ. 631/2016 Απόφαση της ΕΑ. 

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών».