ΕΟΔΥ: Τι κάνουμε αν πιστεύουμε πως έχουμε προσβληθεί από κορονοϊό

ΕΟΔΥ: Τι κάνουμε αν πιστεύουμε πως έχουμε προσβληθεί από κορονοϊό

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που είναι διαγνωσμένο κρούσμα του νέου κορονοϊού (SARS-CoV-2) ή εσείς αν παρουσιάζετε ύποπτη συμπτωματολογία συνιστά ο ΕΟΔΥ, ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα. 

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και την ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την έκδοση εισηγήσεων για τον SARS-CoV-2, με επικεφαλής τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, πολύ σημαντικό είναι οι πολίτες να επιδεικνύουν ψύχραιμα και υπευθυνότητα. Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι με κάθε ευκαιρία οι πολίτες οφείλουν να αναζητούν πληροφορίες αναφορικά με την εξέλιξη του κορονοϊού στην χώρας μας, μόνο από υπεύθυνες πηγές πληροφόρησης, δηλαδή τον ΕΟΔΥ και τον θεράποντα ιατρό τους.

Οι τηλεφωνικοί αριθμοί του ΕΟΔΥ 1135 και 210-5212054 βρίσκονται στη διάθεση όλων των πολιτών για οδηγίες αλλά και επίλυση αποριών σχετικά με την προστασία από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Αν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημική περιοχή (Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Αίγυπτος) ή έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που είναι διαγνωσμένο κρούσμα ή έχετε συμπτωματολογία που παραπέμπει σε λοίμωξη από κορονοϊό (ρινική καταρροή, ξηρό βήχα, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή) τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

α) τηλεφωνείτε στον ΕΟΔΥ (1135 και 210-5212054) και αναφέρετε λεπτομερώς τυχόν συμπτωματολογία, ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών,

β) εναλλακτικά του πρώτου βήματος μπορείτε αρχικώς να καλέσετε τον θεράποντα ιατρό σας και να αναφέρετε τα παραπάνω κι εκείνος να σας παραπέμψει στον ΕΟΔΥ,

γ) εφόσον ο ΕΟΔΥ αποφανθεί ότι πρέπει να υποβληθείτε σε αξιολόγηση ως ύποπτο κρούσμα, τότε σας παραπέμπει σε ένα από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς ανά την ελληνική επικράτεια,

δ) η ειδική ομάδα του νοσοκομείου αναφοράς αξιολογεί τη συμπτωματολογία σας και αφού έχει αποκλείσει άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία με τον κορονοϊό SARS-CoV-2, λαμβάνει γενετικό υλικό το οποίο αποστέλλεται στα εργαστήρια αναφοράς (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Ινστιτούτο Παστέρ). Τα δείγματα λαμβάνονται μόνον στα νοσοκομεία αναφοράς και ο έλεγχος τους γίνεται μόνον στα ειδικά εργαστήρια που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας. Συνεπώς, δεν πρέπει να σπεύσετε σε μικροβιολογικά εργαστήρια ή άλλες δομές υγείας ζητώντας να υποβληθείτε σε εξέταση για κορονοϊό,

ε) ανάλογα με το αποτέλεσμα του εργαστηρίου και την κλινική εικόνα σας η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου αποφαίνεται για τα περαιτέρω (εισαγωγή για νοσηλεία, κατ' οίκον περιορισμό κ.λπ.).

Τέλος, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό (πρόληψη, αντιμετώπιση, απολύμανση επιφανειών, χρήση μάσκας, φροντίδα κρούσματος κατ' οίκον, ευπαθείς ομάδες κ.λπ.) βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/.