Ένταξη στο καθεστώς των 800 ευρώ και για τους επιστήμονες από τον Μάιο
Γ. Βρούτσης

Ένταξη στο καθεστώς των 800 ευρώ και για τους επιστήμονες από τον Μάιο

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χρήστο Σταϊκούρας και τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους, δηλαδή γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές/ οικονομολόγους, μηχανικούς και ερευνητές.

Συγκεκριμένα, μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα - αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο, μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις.

Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, αυτό θα γίνει μέσω voucher, ενώ εφόσον η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και μετά, οι κλάδοι αυτό θα μεταπέσουν στο καθεστώς των 800 ευρώ.

Τα μέτρα δηλαδή για τους επιστήμονες θα ξεδιπλώνονται σε 2 στάδια:

  • Για τον μήνα Απρίλιο οι επιστήμονες θα μπορούν να λάβουν 600 ευρώ μέσω του προγράμματος τηλεκατάρτισης.
  • Για την περίοδο 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου κι εφόσον η κρίση της επέλασης του κορονοϊού συνεχιστεί, οι επιστήμονες θα μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ της έκτακτης αποζημίωσης. 

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι επιστήμονες θα μπορούν να υποβάλλουν σε ειδικό έντυπο τη συμμετοχή τους στο εξειδικευμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεών τους την επόμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμα θα αφορά 10 εξειδικευμένους πιστοποιημένους θεματικούς κύκλους, από τους οποίους θα μπορούν να επιλέξουν έναν από αυτούς, που θα μπορούν να ολοκληρωθούν το πολύ εντός 10 ημερών. 

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών, προβλέπεται μείωση 25% για το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου, αν πληρωθούν κανονικά.