Εντατικοποίηση των ελέγχων στα πρατήρια, με «μυστικά αυτοκίνητα», προανήγγειλε η Θ. Τζάκρη

Εντατικοποίηση των ελέγχων στα πρατήρια, με «μυστικά αυτοκίνητα», προανήγγειλε η Θ. Τζάκρη

Βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα θέλει να βάλει η κυβέρνηση, με τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, θα εφαρμοστεί άμεσα και αφορά την επιβολή ιδιαίτερα αυστηρών ποινών στους παραβάτες.

Όπως επισήμανε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, η νέα τροπολογία αφορά ένα πλαίσιο αυστηροποίησης «όχι μόνο των ποινών και των διοικητικών προστίμων και κυρώσεων, αλλά και την απαγόρευση επαναδραστηριοποίησης στην αγορά για τον υπεύθυνο της επιχείρησης αλλά και για τους συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού επί μια δεκαετία».

«Αποφασίσαμε να διευρύνουμε τον κύκλο, αφού βλέπαμε ότι ενώ κλείναμε ένα βενζινάδικο σε ένα σημείο, την επόμενη ημέρα ο ίδιος ο επιχειρηματίας ή ο σύζυγός του ή ακόμα και το παιδί του, συνέχιζε την ίδια εγκληματική συμπεριφορά, γιατί περί αυτού πρόκειται, παραδίπλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Τζάκρη τόνισε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να εισάγει την έννοια της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης. «Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλους αυτούς που λειτουργούν για λογαριασμό κάποιου, ώστε να τους βγάλουμε από την αγορά. Αυτός είναι ο στόχος» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη -μεταξύ άλλων- ότι άμεσα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στη συγκεκριμένη αγορά με μεγαλύτερη ένταση, αφού ήδη γίνονται κινήσεις προκειμένου να αυξηθούν τα «μυστικά αυτοκίνητα» που τους διενεργούν και σημείωσε ότι θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κ. Τζάκρη επισήμανε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ότι «το ελληνικό Δημόσιο χάνει από 200 έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως από ανείσπρακτους φόρους, λόγω του λαθρεμπορίου καυσίμων, τη στιγμή που το σύνολο των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που ζητούσαν οι δανειστές δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. ευρώ».

Με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα έρθουν και οι ξένες επενδύσεις

Την εκτίμησή της ότι με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα θα έρθουν και οι ξένες επενδύσεις, διατύπωσε και αναγνωρίζοντας ότι χρειάζονται και μια σειρά άλλων κινήτρων σε άλλους τομείς του επιχειρείν, τόνισε ότι η κυβέρνηση «αντίθετα από τον τρόπο που ακολουθούσε η ΝΔ», διαμόρφωσε ένα νομοσχέδιο από την αρχή έτσι ώστε «να μην είναι βρόγχος, αλλά εργαλείο ανάπτυξης».

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας που έχει στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της ορθολογικής μεταρρύθμισης του συστήματος αδειοδότησης και την απλοποίηση των διαδικασιών άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων, το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 29 Αυγούστου και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.

«Ήμασταν μια χώρα που βασάνιζε τους πολίτες της, τους επιχειρηματίες της και την ίδια την Ελλάδα» επισήμανε. Πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, να πιάσουμε τα προβλήματα ένα ένα και να τα αντιμετωπίζουμε».

Η κ. Τζάκρη τόνισε: «Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που το έκανε η ΝΔ, με νόμους πλαίσια, όπου παρέπεμπε την έκδοση και τη βελτίωση των όποιων πρακτικών αδειοδοτήσεων, με προεδρικά διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις, ούτε τα δίνουμε σε ένα γραφείο εκτός για να μας φτιάξει έναν νόμο που δεν αντιστοιχεί στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα». Συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ προχώρησε στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με συστηματική και επίπονη δουλειά όλους αυτούς τους μήνες. Πρώτο μας μέλημα αποτέλεσε η καταγραφή των υφιστάμενων προβλημάτων και τα εμπόδια που αντιμετώπιζε κάποιος για να αναπτύξει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και μετά προχωρήσαμε. Δεν το κάναμε με περιπτωσιολογικό τρόπο, θέλαμε να διαμορφώσουμε όλο το πλαίσιο από την αρχή».

Έλεγχος σε πραγματικό χρόνο λειτουργίας... Έρχονται και οι «έξυπνοι έλεγχοι»

Από το... ελέγχω μια επιχείρηση, την αδειοδοτώ και μετά την αφήνω να λειτουργήσει, «εμείς, για να σας το πω απλά, περνάμε στο την αφήνουμε να λειτουργήσει και την ελέγχουμε σε πραγματικές συνθήκες και σε πραγματικό χρόνο λειτουργίας, όπως γίνεται σήμερα σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο», επισήμανε η κ. Τζάκρη και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, ήρθε η ώρα να εναρμονιστεί με τις βέλτιστες ρυθμιστικές πρακτικές, που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά και θα αυξήσουν και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Αναφέροντας ότι έως σήμερα το κράτος έκανε ελέγχους σε χρόνο μη πραγματικής λειτουργίας μιας επιχείρησης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση με το πλαίσιο που έχει στη διαβούλευση, εισάγει μια νέα πρακτική στη δημόσια διοίκηση που είναι η γνωστοποίηση. «Ο επιχειρηματίας απλά γνωστοποιεί την έναρξη της λειτουργίας της επιχείρησής του στην πολιτεία, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα και η πολιτεία μεταφέρει το βάρος της προστασίας όλων των πτυχών του δημόσιου συμφέροντος, της δημόσιας υγείας της προστασίας του καταναλωτή, στον χρόνο της πραγματικής λειτουργίας».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «θα ακολουθήσει κι άλλη νομοθετική πρωτοβουλία, αυτή των έξυπνων ελέγχων, που στηρίζονται ακριβώς στην ανάληψη του ρίσκου της επιχειρηματικής δραστηριότητας, λαμβάνεται υπόψη το επιχειρηματικό παρελθόν του κάθε επιχειρηματία και ένα πλήθος άλλων παραγόντων».

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Τζάκρη επισήμανε ότι με την εφαρμογή του νόμου θα βελτιωθεί «αυτό που λέμε επιχειρηματικό περιβάλλον, που νομίζω ότι στη χώρα μας ήταν και ο βασικότερος λόγος που δεν έρχονταν επενδύσεις». Κατέληξε: «ασφαλώς χρειάζονται μια σειρά κινήτρων και σε άλλους τομείς πέραν της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά νομίζω ότι είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την άνθιση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ξένων επενδυτών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ